V lednu Česká národní banka zmírnila podmínky pro sjednávání hypoték. Nově není povinností bank uplatňovat limit maximální výše celkového dluhu žadatele vůči jeho ročnímu příjmu. V tomto případě hrál důležitou roli i takový úvěr z kreditní karty, nebankovní online půjčka nebo kontokorent.

Takzvaný ukazatel DTI činil 8,5. Ještě v loňském roce proto bylo nutné, aby zájemce o hypotéku byl schopen splatit všechny své dluhy maximálně 8,5 násobkem svých ročních příjmů. U žadatelů mladších 36 let byla hranice posunuta na 9,5. V současné době v platnosti zůstává pouze limit LTV, který zohledňuje poměr výše hypotečního úvěru k hodnotě nemovitosti.

Autor: dotFOX s.r.o.

Porovnat nabídku se vyplatí. Rozdíly v úrocích jsou už nyní velké

Zmírnění pravidel hypoték spolu s nižší inflací a s vyšší kupní sílou se odrazí v lepší dostupnosti vlastního bydlení. K tomu výraznou měrou pomáhají i nižší úrokové sazby, které do své nabídky už promítla například Moneta Money Bank, Air Bank, Raiffeisenbank nebo Komerční banka.

Srovnat hypotéky se v současné době rozhodně vyplatí, a to jak novým zájemcům, tak i těm, kteří zvažují refinancování. Zatímco některé banky už nabízí úrok pod 5 %, jiné mají sazby ještě vysoko nad hranicí 6 %. Do konce roku 2024 by se pak dle ekonomů mohly hypoteční sazby pohybovat kolem 4 %.

Autor: dotFOX s.r.o.

Nemovitosti opět zdraží. S hypotékou není radno otálet

Co se týká úvěrů v loňském roce banky zaznamenaly stagnaci, příval nových klientů se u nich nekonal. Kromě hypotečního byznysu se příliš nedařilo ani tomu realitnímu. Trh s nemovitostmi se také zastavil, což tlačilo prodávající k nižším cenám bytů a domů. Nižší úroky a lepší dostupnost hypoték ale v roce 2024 může vést k opětovnému zdražování, v kombinaci s omezenou nabídkou nemovitostí tak není radno dlouho vyčkávat.

Karty se pomalu obrací a kupující se znovu dostanou do znevýhodněné pozice. Nebude prostor pro vyjednávání, tak jako tomu bylo před rokem 2023, kdy volné nemovitosti mizely z trhu rychlostí blesku. Každému, kdo uvažuje letos o koupi nemovitosti, se proto vyplatí co nejdříve zjistit své finanční možnosti. Pro prvotní průzkum skvěle pomůže kalkulačka hypoték, díky které budete vědět například, o kolik by se vám zvedly náklady na život s měsíční splátkou.

Na výhodnosti hypoték se velkou měrou podílí také Česká národní banka. Ta během dvou let zvedla základní úrokové sazby z 0,25 % na 7 %, v prosinci minulého roku se ale po dlouhé době rada ČNB dohodla na snížení o čtvrt procentního bodu. Dle ekonomů to není její poslední pokles, letos tak můžeme očekávat, že za lepší dostupnost hypoték budeme vděčit i centrální bance.