Nedovolte, aby vám děťátko přerostlo přes sedačku

Přeprava dětí do 36 kg hmotnosti a 150 cm výšky v dětské autosedačce je v České republice dána zákonem. Tato povinnost je však sotva vaší největší motivací k její koupi. Autosedačka je jednou z věcí, kterou pro děťátko většinou kupujete ještě před narozením, a určitě vám zaleží na tom, aby vašemu drobečkovi zajistila dostatek pohodlí a především bezpečí při cestování.

Jak kvalitní autosedačku vybrat? První, co by vás mělo zajímat, jsou její rozměry. Důležité je, aby dítě sedačku nepřerůstalo a nevyčuhovalo z ní žádnou částí těla. Z toho důvodu jsou dětské autosedačky rozděleny do několika kategorií, ze kterých byste měli vybírat spolu s tím, jak vaše dítě roste:

V současnosti jsou sedačky rozděleny podle váhy dítěte a věk je pouze orientační:

  • Skupina 0/0+ 0–13 kg (od narození do cca 12–15 měsíců)
  • Skupina I: 9–18 kg (cca od 1 do 4 let)
  • Skupina II: 15–25 kg (cca od 4 do 7 let)
  • Skupina III: 22–36 kg (od 6 let do 12 let či výšky 150 cm)

Proč je ISOFIX bezpečnější?

Před tím, než sedačku zakoupíte, byste se také měli přesvědčit o tom, že je kompatibilní s vaším automobilem. Velká část autosedaček se k interiéru auta připevňuje systémem ISOFIX, jehož přípojky jsou dnes součástí většiny moderních vozů. V nabídce však stále najdeme i autosedačky, které se k autu připevňují pomocí bezpečnostních pásů.

ISOFIX má proti klasickému upínání hned několik výhod. Zatímco klasické autosedačky mohou při bočním nárazu sklouznout ze sedadla, ISOFIX posunu do strany spolehlivě zabrání, neboť sedačku upevňuje přímo ke skeletu auta. Z toho důvodu se autosedačky s tímto standardizovaným systémem lépe umisťují v bezpečnostních testech. ISOFIX má ale i praktické výhody. Sedačku do auta jednoduše zacvaknete a nemusíte se zdržovat manipulací s bezpečnostními pásy.

Zkuste ušetřit jinde – na autosedačce ale ne

Narození miminka je spojené s velkou spoustou výdajů – děti rostou jako z vody a jejich výbavičku je nutné často měnit. Naštěstí existuje mnoho dětských bazárků, kde párkrát použité oblečení pořídíte za dobré ceny. Na mnoha věcech se dá snadno ušetřit, dětská autosedačka však patří mezi ty, na kterých byste šetřit neměli.

U autosedačky z „druhé ruky“ nikdy nemáte jistotu, že některá její součást není poškozená, a neohrožuje tak zdraví vašeho děťátka. Nevyplácí se ani snaha ušetřit u nových autosedaček na ceně. Pamatujte, že i při nízké rychlosti má náraz neuvěřitelnou sílu a kvalita použitých materiálů může být rozhodující.

Míru bezpečnosti zjistíte z nezávislých testů

Všechny autosedačky, které se na našem trhu prodávají, musí být opatřené certifikací Evropské unie (E), která dokazuje, že daná sedačka prošla příslušnými evropskými testy. To ale ještě neznamená, že jsou všechny stejně bezpečné. Některé autosedačky se v nezávislých testech ukazují jako nedostatečné, a mohou tak v případě nehody ohrozit zdraví vašeho děťátka.

Německý automotoklub ADAC každý půlrok provádí nezávislé testy, které ukazují bezpečnost jednotlivých dětských autosedaček. Značky jako Britax Römer nebo Cybex se pravidelně umisťují v prvních příčkách těchto testů nejen díky své bezpečnosti, ale také díky snadné obsluze.

Nechte dítě sedět proti směru jízdy co nejdéle

Bezpečné autosedačky musí obstát nejen nárazy čelní, ale i boční a testuje se také složení materiálů a případný obsah škodlivých látek. Podle bezpečnostního předpisu ECE R129 z roku 2013 musí rodiče své děti do 15 měsíců vozit v autosedačce umístěné proti směru jízdy, odborníci však doporučují toto umístění ponechat co nejdéle.

Proč je umístění autosedačky proti směru jízdy bezpečnější? Krční svaly a obratle malých dětí nejsou ještě dostatečně vyvinuté, aby plně podporovaly hmotnost hlavy. Z toho důvodu by nejmenší děti neměly v kočárku ani v autosedačce sedět vzpřímeně, ale hlavičku by vždy měly mít podepřenou. Testy také ukazují, že zátěž dětské páteře při čelním nárazu je v pozici proti směru jízdy oproti pozici po směru jízdy přibližně třetinová.

I většímu dítěti, které cestuje po směru jízdy, tak může případný náraz způsobit vážné poranění. V celé Evropské unii proto dochází k postupnému zavádění povinného používání autosedaček umístěných proti směru jízdy nejen pro miminka, ale i pro batolata.

Vyberte si nejen bezpečí, ale také pohodlí

Sedačka by měla být dostatečně měkká a měla by děťátku zajišťovat správnou polohu vzhledem k jeho fyziologickému vývoji. Důležitá je především podpora hlavičky a zad, děťátko ale musí mít také dostatek prostoru pro nožičky. Kvalitní autosedačka by měla pohodlí zajistit i rodičům – madlo, za které ji lze přenášet, nebo právě snadné usazení sedačky pomocí systému ISOFIX patří mezi „detaily“, které vám zpříjemní každodenní zacházení.