Rady a typy našich prarodičů: Jak v zimě pečovat o boty bez drahých krémů? Pomůžou pecky z třešní nebo vosk z včelích úlů!
-
Zima se blíží a s ní i věčně zablácené a promočené boty. Jak to ale řešili naši deděčkové a babičky, když žádné impregnační nástřiky nebo krémy neměli? Možná vás to překvapí, ale existuje celá řada snadných a hlavně laciných triků, jak boty udržet v perfektním stavu nebo je do rána spolehlivě vysušit!
- 1.
Zatracená sůl!
Mapy z posypové soli, kterou silničáři mírní účinky náledí nebo odstraňují sníh z vozovek, hyzdí boty dlouhou dobu a někdy se ani nedají odstranit klasickými prostředky. Nám k tomu bude stačit ocet s vodou, smíchaný v poměru 1:1 (při silném znečistění tři díly octa na díl vody).
- 2.
Zapomenutá emulze
I hodně upatlané boty, se kterými už kartáč nic neudělá, uvedeme do takřka původního stavu emulzí. Stačí smíchat v uzavíratelné lahvičce sezamový olej (může být i olivový) s citronem v poměru 1:1, pořádně protřepat a nechat dvě – tři hodiny odstát. Před použitím lehce protřepeme a klůckem naneseme na koženou obuv. Bude zas jako nová.
- 3.
Pecky a papír
Kdysi se na vesnici na zimu šetřily pecky z třešní (z čerstvého ovoce i kompotů) a starý papír. Obojí v zimě posloužilo jako ideální prostředek k vysoušení promočených bot. Pecky se nejprve pořádně rozpálili v troubě a horké nasypaly do mokrých bot, totéž (jen bez použití trouby) se udělalo s papírem. Boty do rána spolehlivě vyschly, držely tvar a nepraskaly.
- 4.
Hadřík s mýdlem
K vyčištění bot postačí i namydlený kousek hadříku. Když je jím očistíme, špína neuvěřitelně rychle zmizí.
- 5.
Včelí vosk
Zatímco po včelím medu je sháňka, vosk z úlů je dodnes mnohdy chápán jako lepší odpad. Někteří včelaři ho dokonce vyhazují. Je to škoda, protože vosk stačí lehce nahřát třeba v čisté plechovce od paštiky, a vetřít ho do boty. Pokud to uděláme opakovaně, bota spolehlivě odolá i té největší vlhkosti, stane se nepromokavou.