Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rady a typy našich prarodičů: Jak v zimě pečovat o boty bez drahých krémů? Pomůžou pecky z třešní nebo vosk z včelích úlů!

/
  • Zimní boty
    28. listopadu 2017 ● 16:15

    Zima se blíží a s ní i věčně zablácené a promočené boty. Jak to ale řešili naši deděčkové a babičky, když žádné impregnační nástřiky nebo krémy neměli? Možná vás to překvapí, ale existuje celá řada snadných a hlavně laciných triků, jak boty udržet v perfektním stavu nebo je do rána spolehlivě vysušit!

  • 1.

    Zatracená sůl!

     

    Mapy z posypové soli, kterou silničáři mírní účinky náledí nebo odstraňují sníh z vozovek, hyzdí boty dlouhou dobu a někdy se ani nedají odstranit klasickými prostředky. Nám k tomu bude stačit ocet s vodou, smíchaný v poměru 1:1 (při silném znečistění tři díly octa na díl vody).

    Zimní boty
    Autor: Shutterstock

  • 2.

    Zapomenutá emulze

     

    I hodně upatlané boty, se kterými už kartáč nic neudělá, uvedeme do takřka původního stavu emulzí. Stačí smíchat v uzavíratelné lahvičce sezamový olej (může být i olivový) s citronem v poměru 1:1, pořádně protřepat a nechat dvě – tři hodiny odstát. Před použitím lehce protřepeme a klůckem naneseme na koženou obuv. Bude zas jako nová.

    Boty, péče
    Autor: CCC, scom

  • 3.

    Pecky a papír

     

    Kdysi se na vesnici na zimu šetřily pecky z třešní (z čerstvého ovoce i kompotů) a starý papír. Obojí v zimě posloužilo jako ideální prostředek k vysoušení promočených bot. Pecky se nejprve pořádně rozpálili v troubě a horké nasypaly do mokrých bot, totéž (jen bez použití trouby) se udělalo s papírem. Boty do rána spolehlivě vyschly, držely tvar a nepraskaly.

    zimní boty
    Autor: Shutterstock

  • 4.

    Hadřík s mýdlem

     

    K vyčištění bot postačí i namydlený kousek hadříku. Když je jím očistíme, špína neuvěřitelně rychle zmizí.

    Boty, péče
    Autor: CCC, scom

  • 5.

    Včelí vosk

     

    Zatímco po včelím medu je sháňka, vosk z úlů je dodnes mnohdy chápán jako lepší odpad. Někteří včelaři ho dokonce vyhazují. Je to škoda, protože vosk stačí lehce nahřát třeba v čisté plechovce od paštiky, a vetřít ho do boty. Pokud to uděláme opakovaně, bota spolehlivě odolá i té největší vlhkosti, stane se nepromokavou.

    Zimní boty
    Autor: Shutterstock

     

    Fotogalerie
    6 fotografií

Témata

boty zima péče

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy