Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Už v úterý! Téma horké linky Blesku: RAKOVINA

/
  • Rakovina postihne jednou za život každého třetího Čecha.
    13. listopadu 2017 ● 05:10

    Rakovina - diagnóza, které se právem obáváme. Statistiky jsou neúprosné – každý třetí Čech se stane onkologickým pacientem. 3 ze 4 nemocných zemřou. Už toto úterý můžete volat Horkou linku Blesku, na které bude šest předních českých odborníků odpovídat na vaše otázky ohledně zákeřné nemoci. Horkou linku Blesku na čísle 225 977 105 volejte již v úterý mezi desátou a dvanáctou hodinou dopoledne.

  • 1.

    Případů přibývá

    I přesto, že je k dispozici nejmodernější léčba, případů rakoviny je stále víc. A to se podle onkologů do budoucnosti nezmění. S tím, jak se prodlužuje lidský život, se lidé karcinomů jednoduše řečeno dožívají. U nás ročně přibude více než 60 tisíc nádorů u dospělých a 370 onkologicky nemocných dětí.

    Tato onemocnění u dospělých představují asi 1/4 všech příčin úmrtí. Nádorová onemocnění patří spolu s nemocemi srdce a cév a AIDS k chorobám 21. století. Jsou na 2. místě v pořadí příčin úmrtí a celkově jejich počet neustále narůstá.

    ...
    Autor: Blesk

     

    ...
    Autor: Blesk

    Příběh pacienta Martina Ketnera: ve 40 letech mu diagnostikovali rakovinu močového měchýře a z jeho vlastního tenkého střeva mu lékaři ušili nový.

  • 2.

    Pravda o rakovině

    • Rakovina je druhou nejčastější příčinou úmrtí. U dospělých hned po chorobách srdce a cév, u dětí hned po úrazech.
    • Je dokázáno, že každý třetí člověk během svého života onemocní nádorem.
    • Nádorová onemocnění jsou častější u mužů, což souvisí nejspíše s jejich horší obranyschopností a rizikovějším stylem života.
    • Česká republika je se 75 novými případy na sto tisíc obyvatel za rok světovým rekordmanem v počtu nádorů tlustého střeva.
    • Nejčastější ovlivnitelnou příčinou nádorového onemocnění je výživa, hned na druhém místě je kouření.
    • Drtivá většina nádorových onemocnění má jednoznačně genetický podklad, který se nemusí v životě projevit, ale často se tak stane. Dochází k tomu zejména v situaci, kdy se s ním zkombinují některé další rizikové faktory.

    Rakovina ledvin.
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Co vlastně rakovina je

    Tělo produkuje celou řadu různých typů buněk. Normální zdravé buňky rostou a dělí se na nové podle potřeb organismu a tento proces udržuje tělo zdravé. Někdy se však buňky začínají dělit a vznikají nové, i bez potřeby organismu. Vzniká tak masa nové tkáně, která se nazývá nádor.

    Mapa výskytu všech typů rakoviny. Zdroj: Ústav zdravotnických informací a statistiky, data za rok 2015. Jde o nejnovější statistiku vydanou letos v říjnu. Zpracování je náročné, proto je prezentována vždy se zpožděním.
    Autor: infografika Blesku

    VIDEO: 6 příznaků rakoviny žaludku.

    Video
    Video se připravuje ...

    6 příznaků jak poznat rakovinu žaludku Jiří Sládeček/iStock.com

  • 4.

    Proč se říká rakovina

    Slovo »rakovina« je nesprávným překladem původně v řečtině použitého slova karkinoma – tedy »krabována«. Tento termín údajně používal Hippokrates nejspíše proto, že zbytnělé žíly při pokročilé rakovině prsu připomínají klepeto.

    Rakovina tlustého střeva.
    Autor: profimedia.cz

  • 5.

    Jak se léčí

    Léčba onkologického onemocnění se skládá z řady lékařských postupů a podílí se na ní lékaři několika odborností. Onkologický pacient obvykle postupuje více druhů léčby, někdy pomůže jen operace, někdy stačí jen farmakoterapie, ale většinou jsou nádorové buňky likvidovány společnou rukou chirurga, radioterapeuta a samozřejmě onkologa.

    V průběhu nemoci a léčby je neopomenutelná také péče o správnou výživu, o psychiku pacienta a také snaha o zachování kvality života u vážně nemocných, ať už léčbou bolesti, nebo v rámci paliativní péče. To je péče poskytovaná pacientovi v konečné fázi nemoci. Jejím cílem je mírnit potíže a zachovat lidskou důstojnost.

    Rakovina má na svědomí každý rok mnoho lidských životů.
    Autor: profimedia.cz

  • 6.

    Druhy nádorů

    Benigní

    První skupina jsou nádory nezhoubné (benigní), které rostou pomalu, bývají opouzdřené, nevrůstají do okolních tkání. Nejpodstatnější je, že nepronikají do cév krevního a mízního řečiště a nezakládají druhotná ložiska – metastázy. Pokud se tyto nádory podaří odstranit, většinou znovu nenarůstají.

    Maligní

    Druhou skupinou jsou nádory zhoubné (maligní). Ty rostou rychle. Některé z nich jsou neopouzdřené, ale i u opouzdřených jejich buňky vrůstají do okolních tkání, které ničí. Agresivní buňky pak naruší stěny cév, šíří se do organismu, začínají se dělit a vznikají metastázy.

    Rakovina plic je nejčastější na Mostecku.
    Autor: profimedia.cz

  • 7.

    Nejlepší léčbu nabízejí onkologická centra

    Mnoho lidí především z venkova se stále domnívá, že léčba rakoviny je ve větších městech lepší a pracují tam zkušenější odborníci než v regionálních nemocnicích. Není to tak docela pravda. Po celé republice je poměrně hustá síť Komplexních onkologických center (KOC). A každý onkologický pacient má možnost se na takovém speciálním pracovišti léčit. Pracují zde totiž odborníci, využívají se zde nejmodernější léčebné postupy. Stačí zvednout telefon a objednat se.

    VIDEO: Tatérka léčí ženy po masektomii tetováním.

    Fotogalerie
    11 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

Pollo:  Bože, do čeho se to, Blesku, sereš? Pište o tom kdo, kdy, kde, s kým a kolikràt. Nebo o tom chudákovi z Hradu, když si přeje být s vámi spojován. Ale skutečně vážná témata, bolestivá, na to nemáte. Nechte to skutečným novinářům.

(13. 11. 2017 06:29)
Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy