Jistotu, že vás někdo po dobu dovolených nevykrade, nebudete mít nikdy, ale pár jednoduchých opatření můžete udělat vždy.

Nepište to na Facebook

Nepište na facebook nebo na sociální média, že jste na dovolené nebo kdy na ni jedete. Sociální sítě jsou pro řadu zlodějů ideální zdroj informací, kam se vypravit se šperhákem. Během pár kliků zjistí, kde bydlíte, na googlu se podívají, jak váš barák vypadá, a od vás dostanou cennou informaci, kdy nebudete doma. Sdílet informace z dovolené je lákavé, ale když už to děláte, nastavte si na sociálních sítích, že vaše informace mohou vidět pouze vámi označené osoby a ne každý, kdo má přístup na internet.

Pozor na taxíky

Odjíždíte-li při odjezdu na letiště či nádraží taxíkem, udejte adresu o jeden blok nebo alespoň půl bloku dál a ten kousek dojděte. Proč by měl někdo cizí vědět, kde bydlíte a že zrovna 14 dní nebudete doma.

Všechno zavřete

Než odjedete, samozřejmě se přesvědčte, že je všechno zabezpečené, ale například rolety nestahujte všude. Stáhněte je tak, aby se na první pohled nedalo poznat, že je byt nebo dům prázdný. Pokud vám bude sousedka chodit zalévat kytky, poproste ji, aby během svého pobytu rozsvítila všechna světla.

Kamufláž

Nebo si můžete koupit inteligentní osvětlení, které můžete naprogramovat tak, aby se během vaší nepřítomnosti náhodně rozsvěcelo a zhasínalo. Ovšem pozor: světlo nepomůže, když si každý bude moci prohlédnout vaše fotky od Jadranu na facebooku.

Dobrá pojistka

No a v neposlední řadě si vaše obydlí pojistěte. Základní pojištění, které vás ochrání proti vloupání, požáru a ostatním důležitým rizikům, pořídíte za pár stokorun. Například domácnost v hodnotě 300 tisíc pojistíte zhruba za 500 Kč. Za méně než 2 koruny na den můžete na dovolené klidně spát. Kdyby vás náhodou vykradli, finančně vás to nepoloží. Pouze asi pořádně vytočí.

TIP: pojištění domácnosti od různých pojišťoven si porovnejte online