Co vadí Čechům na pivu v hospodách? Zjistili jsme to!
-
Rozdíl mezi dobře (vpravo) a špatně načepovaným pivem
Z průzkumu ppm factum research jsme zjistili, co Čechy odrazuje od pití piva v hospodách. Je to příšerně načepované pivo, které pak chutná spíš jako splašky než jako národní nápoj. S některým z mnoha pivních hříchů se za poslední rok setkalo ohromujících 67 % pivařů. A co na to pivovary? Některým to naštěstí není fuk a snaží se hospodským pomáhat. Protože pořád platí, že pivo se v pivovaru sice vaří, ale výčepní ho dělá.
- 1.
Je to upatlané!
Špinavá sklenice! Tak tohle je klasika. Špatně vymytá sklenice v sobě nikdy nemůže mít dobré pivo, i kdyby ho v pivovaru uvařili sebelíp. Což poznalo 39 % z nespokojených pivařů. A nemusí to být zrovna na první pohled mastné sklo nebo otisk rtěnky, špínu ve skle odhalí i řetízkování piva. Toho si všimla téměř třetina (29 %) nespokojených pivařů.
- 2.
Neviditelná pěna a „archivní“ pivo z výčepu
Nízkou pěnu místo husté krémové čepice, která by měla pivo zdobit, dostalo v posledním roce 46 % nespokojených pivařů. S pivem, jehož archivní chuť pivní znalce opravdu nepotěší, se v posledním roce setkalo 43 % pivařů, kterým v posledním roce přistál na stole nějaký prohřešek. Dostat zvětralé pivo skutečně není příjemný zážitek.
- 3.
Nedošlo, ani kdyby se rozkrájeli!
Nekorunovaným králem všech pivních nešvarů se stává... Jak jinak než podmírák! Pivo, které spíš dojde samo domů, než aby došlo na rysku, dostalo na stůl na 65 % dotázaných pivařů.
- 4.
Mlčí, ale neodmění
To, že jsme my Češi národ pivařů, potvrzuje nejen spotřeba piva na hlavu, ve které jsme stále jedničkami, ale i to, že nám špatně načepované pivo dokáže pořádně zkazit náladu. Průzkum však poukázal na zajímavou věc. Na špatné pivo obsluhu upozorní pouze 42 % z nespokojených pivařů. Ostatní raději mlčí. Hospodští mohou nespokojenost vytušit až při placení. Tři pětiny lidí jim totiž za zkaženou chuť nedá spropitné. Hrůzná čísla mírní ale fachman z oboru. „Vidím poslední dobou snahu jak pivařů se ozvat, tak i výčepních se pivních hříchů vyvarovat. Obrazili jsme za poslední měsíce spoustu hospod, učíme hospodské se o pivo starat a dávat lidem na stůl perfektně načepované pivo. Vždyť Češi jsou znalci a šidit je by byla ostuda,“ říká Jan Kropáč, Mistr výčepní Gambrinus a jeden ze Strážců výčepu Gambrinus.