Kdy?

Děti jsou vnímavé a poznají, že se mezi jejich rodiči něco děje, proto nemá smysl zapírat. Řekněte jim o rozvodu včas, aby měly čas to zpracovat. Přesto ale slovo rozvod nevyslovujte dříve, než jste si opravdu jisti, že se chcete rozvádět. Pro děti je rozvodové období stejně stresující jako pro vás. Co všechno říct a co ne, záleží také na věku dítěte. Každopádně se na tom dohodněte s druhým rodičem. Věci jim řekněte společně. Není dobré, aby měl jeden z rodičů »náskok«.

Jak?

Začněte tím, že si už nerozumíte, ale zdůrazněte jim, že na tom nemají žádný podíl. Ubezpečte je o vaší lásce a vysvětlete jim, že jeden z rodičů rozvodem z jejich života nezmizí, že v něm budete stále oba. Vyhněte se rozebírání důvodů vašich sporů. Neházejte špínu na partnera a ani si dítě nekupujte dárky. Mohlo by toho začít zneužívat. To ale neznamená, že nemůžete například dítěti slíbit, že se může na nové uspořádání těšit například proto, že spolu budete trávit více času. Pokud se partner odstěhuje už během rozvodového řízení, rozhodně dětem nebraňte, aby se s ním pravidelně stýkaly.

O alimentech rozhoduje plat a věk dítěte

Rozvádíte se a přemýšlíte, jak vysoké výživné na děti vám soud přiklepne? To záleží na soudci, kterému by ale v rozhodování měly pomoct tabulky pro výpočet výživného.

Stanovit výši alimentů není jednoduché. Soudce musí přihlédnout nejen k platu, ale i ke schopnostem, možnostem a majetkovým poměrům vašeho bývalého partnera. Roli hraje i věk a potřeby dítěte, a to, jak často o dítě pečuje. V základní orientaci mu mají ale pomoct právě zmíněné tabulky. Podle nich by měly alimenty z čistého platu rozvedeného rodiče »ukrojit« vždy určitou procentní část, která se liší podle věku dítěte. Takže zatímco na školáka na prvním stupni základní školy by měl rozvedený rodič přispívat 13–17 % svého čistého příjmu, tak na středoškoláka už 16–22 % čistého příjmu. Problém je ale v tom, že tyhle tabulky, které soudcům rozeslalo ministerstvo spravedlnosti, jsou jen nezávazné a doporučující. Soudce tak nic nenutí k tomu, aby se jimi skutečně řídili.

„Tabulka má pouze orientační charakter, konečné rozhodnutí o výši výživného je vždy v pravomoci příslušného soudu,“ potvrzuje Jiří Hovorka z ministerstva spravedlnosti. Podle něj ale soudy s tabulkou skutečně pracují a využívají ji jako pomůcku pro svá rozhodnutí.

Základní představu o tom, jak vysoké alimenty by vám měl soud »přiklepnout«, získáte z tabulky, kterou sestavil Blesk. U každé z pěti věkových kategorií dětí jsou uvedená i procenta, která by měl ze svého platu rozvedený rodič na dítě platit.

Výživné podle věku dítěte
Autor: Blesk