„Splácení úvěrů bylo dlouho hlavním výdajem naší rodiny. Nemohli jsme si dovolit koupit nic navíc. Manželka za to nebyla ráda, jemně řečeno,“ vzpomíná Michal na nepříjemné období svého života.

„Žijeme spolu sedm let, máme šestiletou dceru a naše finanční situace byla vždy velmi napjatá. Hodně jsme se kvůli dluhům hádali,“ dodává. Michal si před několika lety v nadšení půjčil na rekonstrukci bytu 500 000 Kč. Ovšem o tom jeho manželka věděla. Co jí už Michal zatajil, byly další půjčka - na vysněnou motorku. Vše se provalilo v momentě, kdy se Michalovi stal pracovní úraz - při nešikovném pádu ve skladě si zlomil obě dvě ruce. Tato nehoda ho na několik měsíců připoutal na lůžko. Mladá rodina tak přišla o výraznou část Michalovi výplaty, na které byla více méně závislá.

Pan Michal zůstal tři měsíce ve stavu, kdy se nedokázal starat nejen o svoji rodinu, ale ani sám o sebe, a to ani pro zdravého člověka v tak banálních situacích, jako je například osobní hygiena, oblékání nebo toaleta. Michal tak potřeboval non stop péči a rodina tak přišla nejen o jeho příjem, ale také o ten manželčin, na kterou padla veškerá péče o domácnost i o Michala samotnou. I přes maximální snahu a poctivé rehabilitace zůstala Michalovi vzpomínka na ošklivý pád a to v podobě trvale omezená hybnosti lokte a zápěstí na pravé ruce.

I když jejich situace byla na první pohled velice složitá, díky životnímu pojištění, které měla rodina sjednané, ale nakonec nemuseli živořit. I v tomto případě se tedy potvrdilo, že dobře sjednané životní pojištění, či dostatečné finanční rezervy, jsou důležité! Kolik na životním spoření Michal mohl vydělat?

Koukněte se na reprezentativní příklad:

Vyplaceno:

• Za pracovní neschopnost od 29. dne: (121 dnů × 650) = 60 450 Kč

• Ošetřování dospělého: (96 dnů × 650) = 44 200 Kč

• Trvalé následky 35 % 1 750 000 Kč

• Celkem 1 854 650 Kč