5 tipů, jak při pohybu venku chránit (nejen) děti

Zatímco „dospěláci“ chodí jen po pěšinkách, děti si pro ně nudnou procházku zpestřují v okolním křoví.

  • Nejen do lesa, ale i na zahradu a hřiště dávejte dětem světlé oblečení (klíště bude lépe vidět).
  • Dlouhé rukávy, nohavice a uzavřené boty ztíží přisátí.
  • Účinnou prevencí je očkování – pokud dítě necháte očkovat proti klíšťové encefalitidě v tzv. zkráceném schématu, kdy se 2. dávka aplikuje již po 14 dnech, ochranu můžete očekávat po měsíci od první dávky (seznam očkovacích center najdete např. na www.pozorkliste.cz, očkovat může i praktický lékař).
  • Děti pravidelně každý den prohlížejte – riziko přichycení klíštěte hrozí i na zahradě.
  • Zapisujte si místo a datum případného přisátí klíštěte.
  • Autor: Pfizer

Očkování proti klíšťové encefalitidě je důležité nejen pro děti a dospívající, ale i lidi v aktivním věku a starší generaci. Pokud patříte k očkovaným, zkontrolujte si očkovací průkaz. Čas na přeočkování je po 3 až 5 letech.

Aktuálně je v České republice očkovaný přibližně každý třetí. Průzkum ukazuje, že překážkou v očkování nejsou kupodivu finanční náklady (cena jedné dávky vakcíny je zhruba 900 korun a na očkování přispívají zdravotní pojišťovny – přehled příspěvků najdete na www.pozorkliste.cz), ale přesvědčení, že klíšťová encefalitida se nás netýká.

Autor: Pfizer

Vakcíny proti klíšťové encefalitidě: FSME-IMMUN 0,5 ml a FSME-IMMUN 0,25 ml. Výdej léčivých přípravků (vakcín) je vázán na lékařský předpis. Vakcína FSME-IMMUN nechrání 100 % očkovaných. Přečtěte si, prosím, pečlivě příbalovou informaci.

FSM-2020.01.058