Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

VIDEO: Hašením vodou se z pánve stane plamenomet! Jak nevyhořet během grilování

/
  • Nikdy rozpálenou pánev nehaste vodou. Můžete nadělat ještě mnohem více škod
    Nikdy rozpálenou pánev nehaste vodou. Můžete nadělat ještě mnohem více škod (Generali/www.staci-malo.cz)
    14. září 2018 ● 08:49

    Máme před sebou jeden z posledních skutečně teplých víkendů! Plánujete rozpálit gril? Není divu. Grilované jídlo je skvělé a atmosféra u rozpáleného grilu velmi příjemná. Jak si ale nezapálit zahradu nebo dokonce byt? Podívejte se na rady přímo od profíků!

     

     

  • 1.

    Grilujete na balkóně? Vyděsíte sousedy!

    Grilování na balkóně může být příjemným zpestřením večera nebo víkendu. Ale pozor! Z hlediska požární bezpečnosti není vhodné grilovat na balkónech obytných domů na dřevěném uhlí. Z dřevěných uhlíků mohou odlétat rozžhavené části, které jsou schopny zapálit cokoli v okolí.

    Uhlí navíc doutná, proto se může vašim sousedům zdát, že v bytě hoří! Tak často dochází ke zbytečným hasičským výjezdům.

     

  • 2.

    Na co si dát pozor při likvidaci uhlíků?

     

    Často podceňovanou součástí grilování je likvidace žhavých uhlíků. I když se jedná o činnost poslední, a ne zrovna zábavnou, zhostit se jí správným způsobem je velice důležité pro bezpečnost vaši i vašeho okolí. Nesprávná manipulace s uhlíky může vést k ničivým požárům.

     

    Jak na to?

     

    "Gril nepřesunujeme do ústraní, kde je riziko vznícení květin, dřeva či jiných hořlavých předmětů. Žhavé uhlíky necháme vychladnout do druhého dne. Až jsou zcela vyhaslé a studené, teprve je vyhodíme a gril vyčistíme," radí odborníci na prevenci škod z pojišťovny Generali na portále www.staci-malo.cz

     

    Takhle ne!

     

    Horké uhlíky nesypeme do travnatého porostu a nepatří ani do plastové popelnice.

     

     

  • 3.

    Tohle udělá voda přilitá do rozpáleného oleje

     

     

    Velká část požárů v domácnostech vzniká při vaření, když náhle vzplane olej v pánvi, hrnci či fritéze. A může se vám to stát i při grilování! Bohužel se v těchto situacích spousta lidí instinktivně snaží hasit oheň vodou, která je v kuchyni samozřejmě nejvíc po ruce. Jenomže v tu chvíli se začne voda extrémně rychle odpařovat a vzniklá pára vytvoří s olejem silnou hořící emulzi, která se rozprskne po okolí a všechno kolem ničí jako plamenomet.

     

    Když vzplane oheň v pánvi, fritéze či hrnci, je nutné okamžitě:

     

     *Odpojit spotřebič z elektrické sítě

     

     *Zamezit přístupu kyslíku k ohni – pokličkou, plechem, vlhkou utěrkou, hasicí dekou.

Dnešní horoskopy