Potíže se spánkem má podle vědeckých výzkumů až 35 % Čechů. Nejčastějšími příčinami jsou stres a starosti, původce problému se ale může skrývat i jinde – například v nemoci. Spánek je přitom pro naše zdravé fungování stejně důležitý jako vyvážená strava nebo dostatek pohybu.

Člověk prospí až třetinu svého života. Alespoň jednou za rok má ale se spaním problémy dokonce každý druhý člověk. Důsledky spánkového deficitu přitom mohou být doslova katastrofální. Příkladem za všechny mohou být desítky smrtelných nehod zaviněných tzv. mikrospánkem během řízení. Spánek ovlivňuje naši pracovní výkonnost, životní energii i náladu, je proto dobré začít problémy včas řešit.

Podle odborníků se jedná o problém v případě, že nemůžete usnout usnout do 30 minut po zhasnutí světel a ulehnutí do postele. Až 10 % lidí, kteří přicházejí k lékaři s tím, že mají potíže se spánkem, ale naštěstí vůbec nepotřebuje nasadit léky. Stačí jen dodržovat doporučená režimová opatření a na noc se zklidnit bylinkovým čajem. Naopak černého je k večeru lepší se vyvarovat.

Určitě jste už slyšeli, že spánku nepomáhá dlouhé zírání do osvětlených displejů chytrých telefonů, monitorů počítačů nebo obrazovky televize. Až 50 % lidí přitom podobná zařízení před spaním pravidelně používá. Z těch, kteří mají se spánkem potíže, je to dokonce až 85 %.

Co dělat pro lepší spaní?

  • Věnujte se fyzické aktivitě aspoň 5x v týdnu po dobu 30 minut.
  • 3 hodiny před spaním nejezte těžko stravitelné pokrmy.
  • 3 hodiny před ulehnutím do postelese nezatěžujte fyzicky ani psychicky.
  • Hodinu před spaním vypněte televizi i počítač.
  • Pokud tato doporučení dodržíte a budete chodit spát ve stejnou dobu, potíže se spánkem by měly ustoupit.