Kanapky s brusinkami a kozím sýrem

s
Autor: Svět zdraví

Kozí sýr výborně ladí s vlašskými ořechy a nakyslými brusinkami. Pokladete-li tyto ingredience do bagetky, získáte kanapky, které si zamilujete.

10 porcí

Příprava: snadná, cca 20 minut

284 kJ v jedné porci

Budete potřebovat:

1 celozrnnou bagetku

50 g plísňového kozího sýra

10 ks sušených brusinek

10 ks vlašských ořechů

Postup: Bagetku nakrájejte asi na 1–2 cm silné plátky a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Na každý plátek bagety poklaďte malý kousek kozího sýra a nechte chvíli rozpéct v troubě. Jakmile se sýr trochu rozteče, plech vyndejte a na každou kanapku vložte půlku vlašského ořechu, brusinku. Servírujte na tácu.

 

Tuňákový salát

s
Autor: Svět zdraví

Tuňák v pikantním chilli oleji s vejcem vám zajistí kvalitní zdroje bílkovin a zelenina vitamíny a vlákninu.

4 porce

Příprava: snadná, cca 45 minut

1045 kJ v jedné porci

Budete potřebovat:

2 velké plechovky tuňáka v chilli oleji

3 vejce

1 plechovku cizrny

1 plechovku okapané kukuřice

400 g cherry rajčat

1 okurku

1 žlutou papriku

červená paprika

1 červenou cibuli

sůl a pepř

Postup: Vejce uvařte natvrdo. Zeleninu nakrájejte na menší kousky. Cibulku na proužky. Vše promíchejte v míse. Cizrnu slijte a propláchněte vodou. Nechte okapat a zamíchejte do salátu. To stejné udělejte s kukuřicí. Tuňáka nechte okapat, přidejte do salátu a důkladně promíchejte. Na závěr ozdobte salát na čtvrtky pokrájenými vejci, případně dochuťte solí a pepřem. Podávejte samotné nebo s celozrnným pečivem.

 

Domácí zeleninové chipsy

Nedopnete po vánocích kalhoty? Mlsejte na Silvestra zdravě.
Autor: Svět zdraví

Stejně křupavé, stejně slané, přitom barevnější a také zdravější než ty klasické. Připravte si tuto klasickou pochoutku a snězte ji bez výčitek.

5 porcí

Příprava: snadná, cca 35minut

217 kJ v jedné porci

Budete potřebovat:

1 větší mrkev

1 petržel

1 řepu

olej ve spreji

sůl

Postup: Oloupejte mrkev, petržel, červenou řepu a vše nakrájejte (nejlépe na mandolíně) na velmi tenké plátky. Zeleninu osolte a nechte 15 minut »vypotit« na papírové utěrce. Poté vodu odsajte pomocí utěrky a plátky rozložte na pečicí papír, který jemně potřete olivovým olejem. Pečte zhruba 10 minut na 190 °C. Nechte vychladnout a podávejte místo klasických chipsů.

Foto Svět zdraví