Kanapky s brusinkami a kozím sýrem
Kozí sýr výborně ladí s vlašskými ořechy a nakyslými brusinkami. Pokladete-li tyto ingredience do bagetky, získáte kanapky, které si zamilujete.
10 porcí
Příprava: snadná, cca 20 minut
284 kJ v jedné porci
Budete potřebovat:
1 celozrnnou bagetku
50 g plísňového kozího sýra
10 ks sušených brusinek
10 ks vlašských ořechů
Postup: Bagetku nakrájejte asi na 1–2 cm silné plátky a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Na každý plátek bagety poklaďte malý kousek kozího sýra a nechte chvíli rozpéct v troubě. Jakmile se sýr trochu rozteče, plech vyndejte a na každou kanapku vložte půlku vlašského ořechu, brusinku. Servírujte na tácu.
Tuňákový salát
Tuňák v pikantním chilli oleji s vejcem vám zajistí kvalitní zdroje bílkovin a zelenina vitamíny a vlákninu.
4 porce
Příprava: snadná, cca 45 minut
1045 kJ v jedné porci
Budete potřebovat:
2 velké plechovky tuňáka v chilli oleji
3 vejce
1 plechovku cizrny
1 plechovku okapané kukuřice
400 g cherry rajčat
1 okurku
1 žlutou papriku
červená paprika
1 červenou cibuli
sůl a pepř
Postup: Vejce uvařte natvrdo. Zeleninu nakrájejte na menší kousky. Cibulku na proužky. Vše promíchejte v míse. Cizrnu slijte a propláchněte vodou. Nechte okapat a zamíchejte do salátu. To stejné udělejte s kukuřicí. Tuňáka nechte okapat, přidejte do salátu a důkladně promíchejte. Na závěr ozdobte salát na čtvrtky pokrájenými vejci, případně dochuťte solí a pepřem. Podávejte samotné nebo s celozrnným pečivem.
Domácí zeleninové chipsy
Stejně křupavé, stejně slané, přitom barevnější a také zdravější než ty klasické. Připravte si tuto klasickou pochoutku a snězte ji bez výčitek.
5 porcí
Příprava: snadná, cca 35minut
217 kJ v jedné porci
Budete potřebovat:
1 větší mrkev
1 petržel
1 řepu
olej ve spreji
sůl
Postup: Oloupejte mrkev, petržel, červenou řepu a vše nakrájejte (nejlépe na mandolíně) na velmi tenké plátky. Zeleninu osolte a nechte 15 minut »vypotit« na papírové utěrce. Poté vodu odsajte pomocí utěrky a plátky rozložte na pečicí papír, který jemně potřete olivovým olejem. Pečte zhruba 10 minut na 190 °C. Nechte vychladnout a podávejte místo klasických chipsů.
Foto Svět zdraví