Výchova dobře vycvičeného psa

„Začněte s výcvikem co nejdříve. Nejlépe ve věku, kdy je štěně už od přírody připraveno se učit. Pro vaše pohodlí, a také v zájmu jiných lidí, musí váš pes chápat určitá základní pravidla soužití. Pokud si nevíte vůbec rady jak začít s výchovou, kontaktujte chovatele nebo „psí školu“, kterých existuje po celé republice mnoho,“ radí MVDr. Lucia Repová z Royal Canin.

Základní pravidla

* Pamatujte, že většina „nehod“ (tzn. vykonání potřeby štěněte) se stane kvůli tomu, že má štěně mnoho svobody příliš brzo. Vymezte štěněti k pobytu pouze jednu nebo dvě místnosti v domě tam, kde se lidé zdržují nejčastěji.

* Nikdy štěně netrestejte a nekárejte, pokud se mu stala „nehoda“. Místo toho najděte způsob, aby štěně nemělo potřebu vyprázdnit se uvnitř domu.

* Nečekejte, až vám štěně dá signál, že potřebuje jít ven. Většina štěňat se tento signál naučí až v době, kdy poprvé pochopí nutnost udržet potřebu, pokud jsou doma. Pravidelně ho venčete.

* V době, kdy štěně nemůžete osobně hlídat, jej dejte do přepravky nebo do koše.

* Krmivo podávejte pravidelně v přesně dané době.

Autor: Shutterstock.com

Základní povely

o   Základní výchova získaná domácím výcvikem. – Berte štěně často ven, po každém krmení a zdřímnutí, před spaním a co nejdříve, když ráno vstanete. Pochvalte ho slovy a pohlazením, když se venku vyprázdní. Zpočátku ho berte stále na stejné místo, aby mohlo rozpoznat svůj vlastní pach.

o   Rozpoznejte signály. – Pokud se štěně točí stále dokola nebo uvnitř domu očichává podlahu, potřebuje se vyvenčit. Pokud se stane „nehoda“, nenadávejte mu, ale místo vydesinfikujte, abyste odstranili jeho pach. Neuklízejte po něm, dokud je v místnosti, protože vás může pozorovat a tím podpoříte jeho zájem o tuto „zábavu“.

o   Rady ohledně poslušnosti. – Pes je zvíře, jehož předci žili ve smečkách a potřebuje autoritu. Od úplného počátku potřebuje jednu osobu, která bude jeho učitelem. Nikdy na psa nekřičte, když ho voláte – je citlivý na modulaci vašeho hlasu a velmi snadno rozpozná tóny: krátké a ostré pro příkazy, veselé při pochvale a vážně při pokárání. Vždy pro stejný příkaz používejte stejné slovo, a použijte k tomu i gesta, aby si slovům vytvořilo vazbu.

o   Jak zabránit štěněti, aby kousalo některé předměty. – Mnoho štěňat a mladých psů miluje kousání a žvýkání. Chtějí prozkoumat vše, na co narazí doma i venku. Pokud máte malé štěně, můžete stanovit povolené a zakázané předměty (lze kousat hračky, ale ne boty). Poraďte se s chovatelem či veterinářem, které hračky jsou pro vašeho psa nejvhodnější.

o   Jak naučit štěně povel „sedni“ – Vezměte do ruky pamlsek a držte ho štěněti před nosem a pomalu jim pohybujte nahoru a dozadu přes hlavu štěněte. Když pes sleduje pamlsek očima, automaticky si sedne. Zároveň s jeho pohybem vyslovte povel: „Sedni“. Ihned poté, co si pes sedne, ho pochvalte slovy a dejte mu pamlsek. Pro pochopení tento postup několikrát opakujte. Začněte třemi krátkými lekcemi denně, pouze 5 minut, a lekce postupně prodlužujte.

o   Jak naučit povel „lehni“. - Když naučíte psa povel „sedni“, můžete ho začít učit povel „lehni“. Nejdřív dejte povel „sedni“. Když pes sedí, přimějte ho si lehnout tak, že mu pamlsek položíte mezi přední tlapky a posunujete ho po podlaze směrem od něj, a přitom dejte povel „lehni“. Jakmile si pes lehne, dejte mu pamlsek a samozřejmě ho pochvalte.

Autor: Royal Canin

Tip: MAXI Junior je kompletní krmivo pro štěňata (2-15 měsíců věku) velkých plemen. Výjimečná kombinace živin podporuje správnou funkci trávicího systému, vyváženou střevní mikroflóru a tím přispívá ke správné konzistenci stolice. Kompletní krmivo splňuje nároky na příjem energie štěňat velkých plemen v období jejich dlouhého růstu. Vyvážené množství vápníku a fosforu podporuje správný vývoj kostí a kloubů.  Cena za 15 kg balení je 1 555 Kč.

Více naleznete na http://www.royalcanin.cz/