Výběr psího člena rodiny zvládnete i vy!

Jestli jste se rozhodli pro psa, měli byste vybírat opravdu pečlivě. Důležité faktory jsou: vaše osobnost, rodina a také styl života. V potaz je potřeba vzít zkušenosti s výchovou, prostor pro výběh a čas, který mu můžete věnovat.

Průkaz původu? ANO, NE?

Důležité je nebrat výběr na lehkou váhu a určitě předejít ukvapeným závěrům. „Zpočátku byste si měli ujasnit, zda chcete pejska s průkazem původu či nikoliv.  Říka se, že štěňátko s PP si většinou pořizují lidé, kteří touží s pejskem chodit na výstavy nebo se účastnit vrcholových sportů či soutěží. Ale opak je pravdou! Lidé spíše chtějí mít doma štěně, které vyroste v typického jedince dané rasy,“ říká MVDr. Lucia Repová z Royal Canin. Vybrat si ho můžete dle jeho předků a díky tomu lze předvídat vzhled, povahu a také možné nemoci či nedostatky. Na druhou stranu vám nikdy průkaz původu nezaručí 100% zdraví zvířete a ani to, že z něj vyroste bezchybný jedinec. Cena za štěně se často pohybuje v řádech tisíců.

Autor: Royal Canin

Psi s průkazem původu:

Výhody:

* můžete absolvovat výstavy, soutěže

* jistá záruka standartu plemene

* kontrola zvířat a jejich životních podmínek v chovatelské stanici

* velké závazky CHS vůči zvířatům – zdravotní vyšetření, očipovaní, očkování, odčervení, socializace

Nevýhody:

* vysoká cena

* častá dlouhá čekací doba na štěně

Psi bez průkazu původu:

Výhody:

* nižší cena, někdy i nulová

* krátká čekací doba na štěně

Nevýhody:

* častější onemocnění –nečekané finanční výdaje za léčbu

* žádná záruka standartu plemene

* minimální kontroly životních podmínek zvířete

* chovatel není zavázán ke kompletní péči o zvířata – zdravotní vyšetření, očipovaní, očkování, odčervení, socializace

Autor: Royal Canin

Výběr chovatele nebo chovatelské stanice

 V případě, že jste se rozhodli pro pejska s průkazem původu je nejlepší volbou návštěva několika výstav a případné vyhlédnutí chovatelské stanice. Určitě je dobré projít pečlivě internet a přečíst si případné reference. „Vyhněte se však inzerátům na pochybných webových portálech, kde nabízí štěňata, mladší 8 týdnů, levně a někdy i s možností pozdního dodání PP,“ upozorňuje MVDr. Lucia Repová z Royal Canin. Ještě před rezervací vámi vybraného štěněte ale určitě věnujte čas k poznání majitele chovatelské stanice a zajímejte se o umístění psů a celkově o jejich životní podmínky. Neváhejte se ani chovatele zeptat na nejasnosti, které máte ohledně plemene či na tipy a rady. To stejné platí u běžného chovatele. Až poté, co se přesvědčíte, že právě vybraná chovatelská stanice nebo chovatel vám vyhovuje, a vše se zdá v nejlepším pořádku, si vámi vybrané štěně zarezervujte.

Výběr štěněte

Hned zpočátku byste se měli domluvit s chovatelem, zda upřednostňujete fenku nebo pejska. Pes je mohutnější, má stabilní povahu a hůř se vychová. Kdežto fenu snadněji vychováte, v dospívání se však může povaha měnit, ale stále je mírnější než pes,“ vysvětluje MVDr. Lucia Repová z Royal Canin.

Když si štěně odvážíte do nového domova, mělo by být…

* starší 8 týdnů

* socializované

* naučené na kompletní krmivo (granule)

* odčervené a očkované, popřípadě i očipované

* viditelně čisté (čisté oči a uši, srst bez znaků ekzému či roztočů)

* na pohled zdravé (např. velké nafouklé bříško značí začervení)

Správný chovatel s vámi navíc podepíše řádnou kupní smlouvu, dá štěněti malý startovací balíček – granule, na které je zvyklé a hračku.  Poradí a pomůže s prvními kroky o starost zvířete a upozorní na další očkování, odčervení a celkovou zdravotní péči o něj.

Tip: Štěně již v prvních měsících života potřebuje kvalitní krmivo, které bude odpovídat jeho specifickým potřebám. X-SMALL Junior je kompletní krmivo pro štěňata (2-10 měsíců věku) velmi malých plemen. Výjimečná kombinace živin podporuje správné fungování trávicího traktu a vyváženost střevní mikroflóry. Štěňata velmi malých plemen jsou často náchylné na zácpu. A vyvážený přísun vlákniny napomáhá ulehčit průchod trávicím traktem a přispívá k dobré konzistenci stolice.  Velmi aktivnímu životu štěňat je uzpůsobené i složení krmiva, jelikož obsahuje vyšší obsah energie.  Malé granule jsou vyvinuté tak, aby dokonale vyhovovaly miniaturní čelisti psa do 4 kg. Výjimečná receptura navíc pomáhá snižovat tvorbu zubního kamene a stimulovat apetit psů velmi malých plemen.  Cena za 3 kg balení  645 Kč.

Autor: Royal Canin

O společnosti Royal Canin

Společnost Royal Canin je výrobcem vysoce kvalitních krmiv pro domácí zvířata. Své produkty distribuuje do chovatelských stanic, veterinárních klinika specializovaných prodejen s chovatelskými potřebami. Založená byla v roce 1968 veterinárním lékařem ve Francii. Už tedy více než 40 let od svého založení se společnost Royal Canin řídí mottem „Kočka a pes na prvním místě“ a snaží se co nejpřesněji vyplňovat speciální nutriční potřeby psů a koček. Royal Canin má po celém světě 11 výrobních závodů a 4 výzkumná a vývojová centra. Společnost sídlí ve francouzském Aimargues. Od roku 2002 je Royal Canin součástí skupiny Mars, Inc.

Více informací naleznete na www.royalcanin.cz!