Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Banánový beránek, tvarohový mazanec i velikonoční perníčky: Na přípravu je nejvyšší čas!

/
  • 14. dubna 2022 ● 12:55

    Beránek, který nemusí být pouze piškotový, ale třeba banánový. Netradiční tvarohový mazanec. Perníkové kraslice či zajíčci. Tato sladká sestava by jistě neměla chybět na slavnostní velikonoční tabuli!

  • 1.

    Velikonoční perníčky

    Suroviny • 400 g hladké mouky • 140 g moučkového cukru • lžička jedlé sody • 2 lžičky perníkového koření • 50 g holandského kakaa • 2 lžíce medu • 2 velká vejce • 125 g másla • 1 žloutek a mléko na potření perníčků po upečení

     

    Poleva: • 1 bílek• pár kapek citronové šťávy • 200 g moučkového cukru.

     

    Postup • Všechny suroviny vypracujeme v hladké těsto. (Některé značky kakaa více vysušují, v takovém případě přidáme trošku medu a tuku.) Těsto by mělo být vláčné a tvárné, ale nemělo by se lepit. • Vložíme jej do uzavíratelné nádoby a necháme alespoň dvě hodiny (lépe přes noc) odležet v lednici.

     

    • Před pečením těsto pořádně propracujeme, vyválíme přibližně na tloušťku 3 mm a tvary pečeme na 180 °C. Doba pečení záleží na velikosti vykrajovaného tvaru. Může se pohybovat od 5 až po 15 minut. Hotový perníček by měl být při vytažení z trouby stále ještě měkký, ale nemělo by být možné do něj obtisknout prst.

     

    • Hned po vytažení z trouby je potřeme směsí rozšlehaného žloutku s trochou mléka (cca dvě lžíce mléka na 1 žloutek). • Pokud nám na perníčku zůstávají příliš znatelné stopy žloutku, směs ještě více zředíme mlékem. Po vychladnutí je skladujeme v uzavřené nádobě a zdobíme nejlépe až třeba po týdnu.

     

    Poleva: • Bílek rozklepneme do misky, přidáme pár kapek citronové šťávy a po troškách začneme přisypávat moučkový cukr, který metličkou do bílku zamícháme. Cukr přidáváme, dokud poleva nebude mít požadovanou konzistenci – nesmí být úplně hustá.

  • 2.

    Tvarohový mazanec

    Suroviny • 250 g měkkého polotučného tvarohu • 150 g změklého másla • 200 g moučkového cukru • 3 vejce • vanilkový cukr • 2 lžíce rumu • 500 g hladké mouky • 5 lžic mléka • 1,5 balíčku kypřicího prášku • hrst spařených a oloupaných mandlí • hrst spařených nebo v rumu namočených rozinek.

     

    Postup • Troubu předehřejeme na 200 °C. V míse dohladka utřeme tvaroh, máslo, oba cukry, 2 vejce a rum. • Přidáme mouku s kypřicím práškem, půlku nasekaných mandlí, rozinky a mléko. Vařečkou vypracujeme tužší těsto. Pokud chceme mít dva menší bochánky, rozdělíme těsto na poloviny a na pomoučeném vále vytvarujeme dva bochánky. • Přesuneme je na plech vyložený pečicím papírem, povrch potřeme zbylým vyšlehaným vejcem, posypeme zbylými rozpůlenými mandlemi a ihned vložíme do trouby.

     

    • Pečeme 10 minut na 200 °C, poté ztlumíme teplotu na 160 °C a dopečeme dozlatova. • Ke konci přikryjeme bochánky shora kouskem alobalu, aby se nespálil povrch, než se propeče vnitřek. Před vyjmutím zkusíme špejlí, zda se těsto ve středu nelepí. • Necháme vychladnout a poprášíme moučkovým cukrem. Skladujeme zabalený v potravinové folii.

     

  • 3.

    Banánový beránek

    Suroviny • 250 g polohrubé mouky • 100 g mletých mandlí • 1 prášek do pečiva • 150 g třtinového cukru • 100 ml slunečnicového oleje • 4 vejce • 3 malé banány • špetka soli.

     

    Postup • Troubu rozehřejeme na 160 °C. Formu na beránka důkladně vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou. • V míse smícháme mouky, mleté mandle a kypřicí prášek. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny a zašleháme olej. Banány oloupeme, pomocí vidličky je rozmačkáme a vmícháme ke žloutkové pěně.

     

    • Z bílků se špetkou soli vyšleháme sníh. Suchou směs smícháme se žloutkovou hmotou. Pak opatrně vmícháme bílky. Těsto vlijeme do připravené formy – mělo by sahat asi 1 cm pod okraj, protože pečením nabude. • Vložíme do trouby a pečeme 60 minut.

     

    Po vyjmutí zabalíme formu do mokré utěrky a necháme vychladnout. Pokud bychom chtěli beránka vyklopit ještě teplého, mohl by se nám potrhat. Nakonec jej ozdobíme mašlí a pocukrujeme, oči můžeme udělat z rozinek.

    Fotogalerie
    3 fotografie

Dnešní horoskopy