Středa 28. říjen 2020
Oblačno 11°C

Hřib větší než půllitr piva! Houbařům se daří, přidali i vyzkoušené recepty

/
  • Přejedla se vám smaženice? Vyzkoušejte něco nového!
    26. září 2020 ● 06:15

    Kdo si počkal, ten se dočkal! V srpnu už házeli houbaři flintu do žita, ale září je odměnilo voňavou úrodou. I čtenáři Blesku nosí z lesa plné košíky, také však svázané mikiny a tašky... Jak zpracovat takovou úrodu?

    Vyzkoušejte netradiční recepty. Hřib smrkový úctyhodných rozměrů našel mezi mezi Vacenovicemi a Vracovem na Hodonínsku Jan Harca. „Myslím, že je to můj životní úlovek,“ smál se úspěšný houbař. Hřib vážil skoro půl kila a obvod klobouku měl 45 centimetrů. Kromě hřibů rostou i pýchavky neboli vatovce. Plné dvě přepravky jich našel Jaroslav Kloc z Kralup.

    Z lesa je odnesl i mykolog Dalibor Marounek. Nasbíral 28 koulí. „Odhaduji váhu na 20 kilo, cestou domů jsem většinu rozdal přátelům, nechal jsem si čtyři kusy,“ popsal.

    Obří hřib si Jan  Harca pečlivě  změřil a vše  zdokumentoval.
    Obří hřib si Jan Harca pečlivě změřil a vše zdokumentoval.
    Autor: Jan Harca

  • 1.

    Bedly jako pečenáče

    Hříbků plné koše a vy už nevíte co s nimi? Příjemnou starost vám pomohou vyřešit recepty na houbové dobroty, které nejsou zrovna obvyklé. Připravili jsme pro vás ty nejoriginálnější. Jsou vyzkoušené a opravdu dokonalé. Pokud jste našli bedly a nevíte, jak je upravit, zkuste z nich udělat pečenáče v pikantním nálevu s vinným octem. Podobně lze naložit i masáky či sírovce.

    Potřebujete:  1 velký košík bedel, 6 vajec, 2 dl mléka, strouhanku, hladkou mouku, olej, 2 červené papriky, 2 cibule, snítky estragonu. Na nálev: 3 l vody, 1 l bílého vinného octa, 4 lžíce cukru, 2 lžíce hořčičného semínka, 1 lžíci soli, 8 kuliček nového koření, 8 kuliček celého pepře, 2 bobkové listy. Množství lze upravit podle počtu nalezených hub.

    Postup: Bedly nakrájejte na kousky a obalte v klasickém trojobalu. Opečte je z obou stran a nechte vychladnout. Na dno sklenice vložte pár koleček cibule a narovnejte hotové řízečky. Přidejte papriku a snítku estragonu. Připravte si lák a ještě teplým zalijte sklenice. Počkejte si, až se vsákne, a podle potřeby dolijte. Zavařujte 30 minut při 90 °C. Pečenáče vám vydrží i rok.

  • 2.

    Koření z hříbků

    Výraznou houbovou vůni a chuť dodá pokrmu houbové »koření«. Můžete si vytvořit i směsi na polévku, případně do guláše či paštiky, zkrátka podle vlastní chuti.

    Potřebujete: 200 g sušených hub, směs koření.

    Postup: Sušené houby rozdrťte v mixéru, mlýnku nebo hmoždíři. Můžete je používat samotné, nebo smíchat v poměru 2:1 třeba s kořením na polévku, tedy sušenou mrkví, petrželí a libečkem. Pozor! Houby pro přípravu koření musí být skutečně dokonale suché. Koření pak uchovávejte v těsně uzavíratelné sklenici.

  • 3.

    Paštika

    Rozetřená na kousku čerstvého pečiva chutná domácí houbová paštika jako lahůdka z nejlepší restaurace. Vyzkoušejte ji.

    Potřebujete: 750 g hub, 500 g vepřových jater, 200 g vařených brambor, 100 g anglické slaniny, 100 g slaniny, 2 ks housky, 2 ks cibule, 1 dl mléka, mleté nové koření, nasekaný tymián, mletý koriandr, zázvor, pepř, olej a sůl.

    Postup: Nakrájejte housky a zalijte je mlékem, brambory uvařte doměkka. Slaninu nechte rozškvařit, přidejte nakrájenou cibuli, osmahněte dozlatova a dejte stranou. Očištěné houby nasekejte na drobné kousky, na oleji poduste doměkka a nechte vychladnout.

     

     

    Játra nakrájejte na malé kousky, rozemelte a vložte do mísy. Přidejte rozmělněné, vymačkané housky, osmaženou cibulku se slaninou a jednu polovinu podušených hub a vše tyčovým mixerem rozmixujeme najemno. Přidejte druhou polovinu podušených hub a ochuťte nasekaným tymiánem, mletým koriandrem, mletým novým kořením, zázvorem, pepřem, solí.

    Pokud je směs řídká, můžete ji nastavit vařeným bramborem. Formu vyložte plátky slaniny a naplňte směsí. Do pekáče nalijte po dně vodu, vložte formu a dejte péct asi na hodinu.

  • 4.

    Tlačenka z naložených hub

    Dostali jste od příbuzných naložené houby a nevíte, co s nimi? Co takhle zkusit připravit houbovou tlačenku?

    Potřebujete: 1 vepřové koleno, 500 g čisté vepřové kůže (bez tuku), špetku soli, nové koření, bobkový list, majoránku, pepř, 1 celý česnek, 4 skleničky (300 ml) hub naložených ve sladkokyselém nálevu.

    Postup: Koleno a kůži dejte do hrnce, zalijte vodou a osolte. Přidejte nové koření, bobkový list a vařte doměkka. Maso oberte a společně s kůží a česnekem umelte (maso můžete také nakrájet na kostičky a umlít jen kůži a česnek) a vraťte do vývaru. Houby vyndejte z nálevu a opláchněte.

    Přidejte do vývaru a nechte povařit. Dochuťte majoránkou, pepřem, podle potřeby přisolte a počkejte, až chvíli zchladne. Ještě teplou směs nalijte do sáčků na tlačenku a nechte zchladnout. Během chladnutí tlačenky občas otočte a nahoře propíchněte. Houbovou tlačenku servírujeme klasicky s cibulí a pečivem.

    Autor: Profimedia.cz

  • 5.

    Pikantní řízky z vatovce

    Pýchavka neboli vatovec obrovský patří mezi houby, které nesbírá každý. A to je škoda, protože se z něj dají usmažit třeba výborné řízky.

    Potřebujete: 1000 g vatovce, tedy asi houbu velikost kopacího míče, 50 g strouhaného sýra, 200 g strouhanky, 1 lžíci nasekané petrželky, 2 vejce, 2 lžíce zakysané smetany, 0,5 dl piva, 1 lžičku grilovacího koření, hladkou mouku, sádlo nebo olej.

    Postup: Houbu nakrájejte na plátky silné asi centimetr. Tuhou slupku sloupněte. Strouhanku promíchejte se sýrem, petrželkou a grilovacím kořením. Vejce rozšlehejte s pivem a zakysanou smetanou. Plátky hub obalte v hladké mouce, namočte do směsi z vajec, piva a smetany, obalte ve strouhance. Plátky smažte na sádle či oleji z obou stran. Servírujte s bramborem jako klasické řízky.

  • 6.

    Houbová sůl

    Osolí a dodá jemný houbový »šmak«. Šikovná vychytávka, kterou často využijete při přípravě nejrůznějších pokrmů – tak to je houbová sůl.

    Potřebujete: 200 g soli, 30 g sušených hříbků, 2 lžičky sušené petrželky, 2 lžičky mletého pepře, 1/2 lžičky sušeného koriandru.

    Postup: Houby spolu se solí rozmixujte na jemný prášek. Přidejte koření a dobře promíchejte. Skladujte v uzavíratelných nádobách v suchu.

  • 7.

    Houbová smaženice de luxe

ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy