Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

3 sladké recepty za pár korun: Zkuste loupáčky, koblížky i skotské sušenky

/
  • Sladké pečení za pár korun
    21. února 2020 ● 11:05

    Jednoduché recepty, které nepotřebují žádné speciální ingredience a vyjdou vás na pár korun... Prostě použijete to, co máte doma v lednici nebo ve spíži. To spojuje tyto tři recepty!

  • 1.

    Skotské sušenky

    Podle cukrářů se jedná o naprosto klasický základní recept. Těsto na sušenky shortbread se totiž skládá z jednoho dílu cukru, dvou dílů másla a tří dílů mouky.

     

    Co budete potřebovat: \ 60 g krupicového cukru \ 120 g másla \ 180 g hladké mouky \ sáček vanilkového cukru \ ¼ lžičky soli

     

    Jak na to: Nejdříve si předehřejte troubu na 180 °C a připravte dva plechy, které vyložíte pečicím papírem. Z uvedených ingrediencí vypracujte těsto. Nejlepší postup je ten, že elektrickým šlehačem ze změklého másla vytvoříte krém, do kterého postupně přidáváte krupicový a případně vanilkový cukr, následně mouku. Těsto nechte »odpočinout« v lednici 20 minut. Rozválené pláty, ze kterých budete sušenky vykrajovat, by měly mít cca půl centimetru. Sušenky pak pečte 17 až 20 minut. Že je hotovo, poznáte tak, že vaše výsledné výtvory by měly být lehounce nazlátlé, ale stále ještě bělavé.

    Skotské sušenky
    Autor: Scom

  • 2.

    Loupák s mákem

    Také vám to připomíná dětství? Tak proč si ho nezkusit připravit doma. Nepotřebujete k tomu žádné speciální ingredience!

     

    Co budete potřebovat: \ 600 g hladké mouky \ 300 ml vody \ 100 ml rozpuštěného másla (můžete použít i olej) \ 100 g cukru \ 1 lžičku soli \ 1 vejce \ 1,5 lžičky sušeného (nebo 0,5 lžičky čerstvého droždí) \ žloutek \ mléko na pomazání \ mák na posyp

     

    Jak na to: Nejprve si z trošky mléka, droždí a špetky cukru nechte vzejít kvásek. Ten pak smíchejte s ostatními surovinami, vypracujte těsto a nechte ho zhruba hodinu kynout, až zdvojnásobí objem. Poté si z něj vytvořte asi 16 bochánků. Z nich vyválejte placičky a srolujte do rohlíků. Na plechu je dejte trochu dál od sebe a nechte »rohlíky« kynout ještě asi 30 minut. Pak je potřete žloutkem smíchaným s mlékem, posypte nemletým mákem. Pečte 15 až 20 min. na 180 °C.

    Makové loupáky
    Autor: Scom

  • 3.

    Loukoumades (řecké koblížky)

    Pokud patříte mezi milovníky českých koblih, pak si určitě musíte zkusit připravit doma tuto jejich řeckou variantu. Opět platí, že nepotřebujete žádné speciální ingredience a vystačíte si s tím, co určitě máte doma!

     

    Co budete potřebovat: \ 4 – 5 hrnků hladké mouky (podle konzistence těsta) \ 2 hrnky piva \ špetku soli

     

    Na medový sirup: \ 1 hrnek medu (odpovídá 370 ml) \ ½ hrnku vody (odpovídá 100 ml) \ šťávu z 1 malého citronu \ mletou skořici

     

    Jak na to: Promíchejte pivo, sůl a mouku a vytvořte husté těsto. Poté nechte půl hodiny kynout. Na povrchu těsta se musí vytvořit bubliny a směs musí zvětšit svůj objem. Směs nabírejte lžící a házejte na pánev s rozpáleným olejem. Loukoumades v průběhu smažení podstatně zvětší svůj objem. Smažte je, dokud nezhnědnou. Nechte je okapat na kuchyňském papíře a potom je dejte do misky a polijte medovým sirupem, který připravíte tak, že ohřejete med spolu s vodou a citronem. Můžete přidat pro chuť i trochu skořice.

    Řecké koblížky
    Autor: Scom

Dnešní horoskopy