Na gastro akce na nábřeží Vltavy míří tradičně zástupy Pražanů a návštěvníků metropole, nejinak tomu bylo i o této sobotě. Mnozí z nich se zastavili s horkou polévkou v ruce u magistrátního stánku s plakáty, ostatně krásné víkendové počasí je přímo vyzývalo k tomu, aby nikam nespěchali.

Autor: HLAVNI MESTO PRAHA

Zatímco dospělí si ve stánku prohlíželi některé z mnoha realizovaných projektů, děti si užily doprovodný program, aby se při čekání na rodiče příliš nenudily. Každý si ze stánku odnesl něco, pro dospělé byly připraveny letáky o operačním programu, děti odcházely s pomalovanou tváří.

Autor: HLAVNI MESTO PRAHA

Lidé, kteří stánek navštívili, se zajímali především o to, jakým způsobem město, městské části nebo organizace peníze z operačního programu vlastně získávají a co musí splnit. Jiní chtěli vědět, jaké další projekty byly realizované za pomoci peněz z Evropské unie. Nutno poznamenat, že prezentované projekty jsou skutečně jen průřezem, každý měsíc pražské zastupitelstvo schvaluje další a další projekty, které jsou z operačního programu financované.

Autor: HLAVNI MESTO PRAHA

Během několika pražských akcí zaměřených na gastronomii byla pomocí výstavy představena jedenáctka projektů. Pražanům připomenula mimo jiné to, že díky evropským penězům jezdí ve stanici metra Anděl po nových eskalátorech a stanice Skalka je ekologicky šetrnější, neboť peníze z projektu umožnily nahradit zastaralé a energeticky vysoce náročné osvětlení za energeticky úspornější soustavu osvětlení. Díky dalším projektům se mohli například zdravotně handicapovaní lidé vrátit do práce nebo malé děti nastoupit do nových tříd mateřských škol.

Více informací na www.penizeproprahu.cz.