Vraťte do kuchyně zapomenuté plodiny: Recepty s pohankou, jáhlami i polentou
-
Pohanka, jáhly nebo polenta. Nic vám to neříká? To je velká chyba. Dnes »téměř zapomenuté« plodiny znovu získávají velkou oblibu a místo v českých kuchyních, a to nejen u vyznavačů pestrého stravování. Díky jejich nezaměnitelné chuti se přímo nabízejí k nejrůznějšímu využití, ať už na slaný, nebo na sladký způsob.
- 1.
Jáhly při vyčerpání i fyzické zátěži
Například jáhly patří mezi lehce stravitelné potraviny, přirozeně bezlepkové a díky vysokému množství minerálních látek, jako jsou hořčík, draslík, fosfor, křemík, měď, železo a zinek, je lze doporučit při celkovém tělesném vyčerpání, rekonvalescenci po nemocech a úrazech, při vysoké fyzické zátěži, pro dietní stravu při alergiích a poruchách trávení.
A ačkoliv obsahují vyšší množství sacharidů, přítomná vláknina, která má blahodárné účinky na správné fungování střev, snižuje výsledný glykemický index, jehož hodnota je v rozmezí 55-60, takže jsou vhodné i pro diabetiky.
Pohanka pro celiaky
Pohanka je zase vhodná především pro celiaky. Obsahuje vlákninu, celou řadu vitaminů a minerálů a je skvělým zdrojem rutinu, který vrací pružnost cévám. Pohanka snižuje cholesterol, posiluje imunitu a je vhodná při detoxikaci.
Polenta z kukuřice
Polenta je bohatá na vlákninu, bílkoviny, vitaminy a je velmi sytá. Díky dostatečnému obsahu glukózy je kukuřičná polenta skvělým pomocníkem pro odbourání stresu, působí proti únavě a poskytuje energii a vitalitu pro mozek. Polenta je vhodná i pro lidi citlivé na lepek.
- 2.
Zapečené jáhly s mozzarelou a rajčaty
Budete potřebovat:
· 200 g jáhel
· 2 balíčky mozzarelly
· 4 větší rajčata
· 1 smetanu na vaření
· 2 vejce
· sušenou bazalka, čerstvou bazalku na ozdobu
· olivový olej, sůl, pepř
Postup:
Zapékací mísu potřete olivovým olejem. Mozzarellu a rajčata nakrájejte na tenké plátky, osolte, opepřete, posypte sušenou bazalkou a promíchejte. Uvařené jáhly rozprostřete do mísy, přidejte směs rajčat a mozzarelly. V misce rozšlehejte vejce ve 200ml smetany na vaření a vše tím zalijte. Pečte v předehřáté troubě na 220 °C cca 30 minut. Dozdobte čerstvou bazalkou.
- 3.
Pohankové rizoto s karotkou
Budete potřebovat:
· 400 g pohanky
· 3 karotky
· 1 l zeleninového vývaru
· svazek jarní cibulky
· 2 žluté papriky
· hrst slunečnicových semínek
· sójovou omáčku
· olivový olej, sůl, pepř
· dle chuti strouhaný sýr
Postup:
Ve vývaru uvařte pohanku s nakrájenou karotkou do měkka. Na olivovém oleji osmažte slunečnicová semínka a nakrájenou žlutou papriku. Přidejte uvařenou pohanku s mrkví. Zakápněte sójovou omáčkou a 5-7 minut duste pod pokličkou. Do hotového rizota přidejte nakrájenou jarní cibulku. Dochuťte solí, pepřem a posypte strouhaným sýrem.
- 4.
Pohankový kuba
Budete potřebovat:
· 300 g pohanky
· 250 g oblíbených hub
· 1 větší cibuli
· 2 mrkve nakrájené na proužky
· 300 ml vývaru (dle chuti)
Postup:
Pohanku uvařte dle návodu ve vývaru. Cibuli, mrkev a houby orestujte na pánvi do měkka. Přidejte pohanku a dochuťte. Můžete přidat čerstvé bylinky, výborně se hodí petrželová nať.
- 5.
Rajčatová polenta se sázeným vejcem
Budete potřebovat:
· 150 g polenty
· 4 větší rajčata
· čerstvou bazalku
· 4 vejce
· sůl, pepř, olivový olej
Postup:
Polentu uvařte dle návodu. Rajčata nakrájejte na menší kostičky, osolte, opepřete, přidejte čerstvou bazalku a olivový olej. Promíchejte. Nakonec přidejte hotovou polentu. Z vajec udělejte volská oka a pokládejte na připravenou směs z polenty a rajčat. Nakrojte žloutek, aby se chutě spojily. Podávejte jako slanou snídani nebo předkrm.