6. prosinec 2019
Svátek slaví Mikuláš, zítra Ambrož / Benjamín

Vraťte do kuchyně zapomenuté plodiny: Recepty s pohankou, jáhlami i polentou

/
  • 30. října 2019 ● 12:21

    Pohanka, jáhly nebo polenta. Nic vám to neříká? To je velká chyba. Dnes »téměř zapomenuté« plodiny znovu získávají velkou oblibu a místo v českých kuchyních, a to nejen u vyznavačů pestrého stravování. Díky jejich nezaměnitelné chuti se přímo nabízejí k nejrůznějšímu využití, ať už na slaný, nebo na sladký způsob.

  • 1.

    Jáhly při vyčerpání i fyzické zátěži

    Například jáhly patří mezi lehce stravitelné potraviny, přirozeně bezlepkové a díky vysokému množství minerálních látek, jako jsou hořčík, draslík, fosfor, křemík, měď, železo a zinek, je lze doporučit při celkovém tělesném vyčerpání, rekonvalescenci po nemocech a úrazech, při vysoké fyzické zátěži, pro dietní stravu při alergiích a poruchách trávení.

    jáhly
    jáhly

    A ačkoliv obsahují vyšší množství sacharidů, přítomná vláknina, která má blahodárné účinky na správné fungování střev, snižuje výsledný glykemický index, jehož hodnota je v rozmezí 55-60, takže jsou vhodné i pro diabetiky.

     

    Pohanka pro celiaky

     

    Pohanka je zase vhodná především pro celiaky. Obsahuje vlákninu, celou řadu vitaminů a minerálů a je skvělým zdrojem rutinu, který vrací pružnost cévám. Pohanka snižuje cholesterol, posiluje imunitu a je vhodná při detoxikaci.

    pohanka
    pohanka

    Polenta z kukuřice

    Polenta je bohatá na vlákninu, bílkoviny, vitaminy a je velmi sytá. Díky dostatečnému obsahu glukózy je kukuřičná polenta skvělým pomocníkem pro odbourání stresu, působí proti únavě a poskytuje energii a vitalitu pro mozek. Polenta je vhodná i pro lidi citlivé na lepek.

  • 2.

    Zapečené jáhly s mozzarelou a rajčaty

    Budete potřebovat:

     

    ·        200 g jáhel

    ·        2 balíčky mozzarelly

    ·        4 větší rajčata

    ·        1 smetanu na vaření

    ·        2 vejce

    ·        sušenou bazalka, čerstvou bazalku na ozdobu

    ·        olivový olej, sůl, pepř

     

    Postup:

    Zapékací mísu potřete olivovým olejem. Mozzarellu a rajčata nakrájejte na tenké plátky, osolte, opepřete, posypte sušenou bazalkou a promíchejte. Uvařené jáhly rozprostřete do mísy, přidejte směs rajčat a mozzarelly. V misce rozšlehejte vejce ve 200ml smetany na vaření a vše tím zalijte. Pečte v předehřáté troubě na 220 °C cca 30 minut. Dozdobte čerstvou bazalkou.

    Autor: Arax

  • 3.

    Pohankové rizoto s karotkou

    Budete potřebovat:

     

    ·        400 g pohanky

    ·        3 karotky

    ·        1 l zeleninového vývaru

    ·        svazek jarní cibulky

    ·        2 žluté papriky

    ·        hrst slunečnicových semínek

    ·        sójovou omáčku

    ·        olivový olej, sůl, pepř

    ·        dle chuti strouhaný sýr

     

    Postup:

    Ve vývaru uvařte pohanku s nakrájenou karotkou do měkka. Na olivovém oleji osmažte slunečnicová semínka a nakrájenou žlutou papriku. Přidejte uvařenou pohanku s mrkví. Zakápněte sójovou omáčkou a 5-7 minut duste pod pokličkou. Do hotového rizota přidejte nakrájenou jarní cibulku. Dochuťte solí, pepřem a posypte strouhaným sýrem.

    Autor: Arax

  • 4.

    Pohankový kuba

    Budete potřebovat:

     

    ·        300 g pohanky

    ·        250 g oblíbených hub

    ·        1 větší cibuli

    ·        2 mrkve nakrájené na proužky

    ·        300 ml vývaru (dle chuti)

     

    Postup:

    Pohanku uvařte dle návodu ve vývaru. Cibuli, mrkev a houby orestujte na pánvi do měkka. Přidejte pohanku a dochuťte. Můžete přidat čerstvé bylinky, výborně se hodí petrželová nať.

    Autor: Arax

  • 5.

    Rajčatová polenta se sázeným vejcem

    Budete potřebovat:

     

    ·        150 g polenty

    ·        4 větší rajčata

    ·        čerstvou bazalku

    ·        4 vejce

    ·        sůl, pepř, olivový olej

     

    Postup:

    Polentu uvařte dle návodu. Rajčata nakrájejte na menší kostičky, osolte, opepřete, přidejte čerstvou bazalku a olivový olej. Promíchejte. Nakonec přidejte hotovou polentu. Z vajec udělejte volská oka a pokládejte na připravenou směs z polenty a rajčat. Nakrojte žloutek, aby se chutě spojily. Podávejte jako slanou snídani nebo předkrm.

    Autor: Arax

ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy