Ruční nářadí ošetřete

Ruční nářadí s plastovými rukojeťmi stačí jen překontrolovat, ale to s dřevěnou rukojetí je lepší sezonou vzít trochu do péče. Vyhnete nepříjemným třískám v rukou. Dřevěnou násadu jemně přebruste skelným papírem a natřete lněným olejem nebo voskem na parkety. Padne lépe do ruky. Brouskem namočeným do oleje nebo vody také naostřete ostří nůžek, seker nebo srpů. Pokud vám zatuhly pružiny nůžek, promažte je silikonovým sprejem a rozhýbejte.

Rozhýbejte ztvrdlé rukavice

Kožené části pracovních rukavic mohly přes zimu nepříjemně ztvrdnout. Když se je pokusíte rozhýbat, popraskají. Na jejich zvláčnění přitom postačí trik našich babiček. Nejdřív je přeperte v mýdlové vodě a nechte vyschnout. Pokud jsou stále tvrdé, vetřete do nich dva vaječné žloutky a nechte bez pohybu dvě hodiny schnout. Poté je narovnejte, do svraštělých míst vetřete ještě jeden žloutek a nechte další hodinu schnout. Mnutím z nich žloutek vydrolíte a budou znovu vláčné.

Odzimujte benzinové stroje

Chcete, aby vám benzinové stroje naskočily na první pokus? Pak jim věnujte před sezonou trochu pozornosti. Zkontrolujte jednotlivé pohyblivé součásti a dle potřeby je promažte. Týká se to především lanovodů, ložisek, kloubů, seřízení táhel, vůlí apod. Zkontrolujte a dotáhněte i šroubové spoje. Pokud má stroj klínový řemen, zkontrolujte, jestli není poškozený, popraskaný nebo opotřebený. Jinak by se musel vyměnit.

Jestli má stroj vzduchový filtr, zkontrolujte i ten. Papírový filtr vyměňte, molitanový a nylonový vyperte v jarové vodě a vysušte. Od prachu a usazenin důkladně očistěte i žebrování motoru, protože vrstva usazeniny by mohla bránit chlazení.

Pokud jste přes zimu zapomněli v nádrži palivo a nedali do něj stabilizátor, bez milosti ho vylijte. Problém se startováním by vám mohly dělat i svíčky, které se mění po 100 hodinách provozu. Jestli jsou ještě čerstvé, zkontrolujte je a očistěte jim kontakty. Jinak vyměňte i je.

Překontrolujte elektrické přístroje

Pohyblivé části elektrických strojů potřebují podobnou údržbu jako u těch benzinových. Tedy především očistu, promazání a rozhýbání. Motor je sice bezúdržbový, ale dejte si pozor na čistotu větracích otvorů. Také je třeba zkontrolovat přívodní šňůru, jestli nezpuchřela nebo ji přes zimu třeba nerozhryzaly myši. Mohlo by vám to ohrozit i život.

VIDEO: Ve sklenících Květné zahrady v Olomouci uvidíte výstavu kamélií.