Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Je čas uložit zahrádku ke spánku: 4 tipy, co musíte před zimou udělat

/
  • Je čas uložit zahrádku ke spánku: 4 rady, co musíte před zimou udělat
    24. září 2018 ● 12:50

    Počasí se otočilo o 180 stupňů a z nebývale horkého babího léta přešlo rovnou do studného podzimu. Je tak nejvyšší čas zazimovat zahrádku, aby se na jaře probudila v plné síle. Poradíme vám, co musíte udělat.

  • 1.

    Poslední sekání

    Trávu před zimou naposledy posekejte. Nevymlaťte ji ale úplně na hlínu, nechte ji alespoň pět centimetrů vysokou. Bude tak lépe přijímat sluníčko a bude se zelenat. Ideálně udělejte vertikutaci, aby se tráva provzdušnila.

    Je čas uložit zahrádku ke spánku: 4 rady, co musíte před zimou udělat
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Trávník musíte shrabat

    Jestli se chcete pyšnit zase takřka golfovým trávníčkem, tak se o něj musíte nyní řádně postarat. Před zimou mu udělá nejlépe pořádné shrabání. Ideální je hrabání nyní opakovat několikrát po sobě, aby se trávník skutečně řádně vyčistil, nezůstávalo v něm tlít spadané listí. To podporuje růst mechů a tvorbu plísní.

    Je čas uložit zahrádku ke spánku: 4 rady, co musíte před zimou udělat
    Autor: shutterstock.com

  • 3.

    Vysaďte česnek a trvalky

    Záhonky vyplejte, to je základ. Odstraňte zvadlé trsy trvalek, plevel, větvičky, suché listí… Hlínu prokypřete, zasypte kompostem nebo hnojivem. Můžete vysít například česnek, zimní cibuli nebo špenát či polníček. Pokud dáte přednost květinám, zasaďte trvalky. Zalijte je a přikryjte vrstvou větví z jehličnanů nebo listím. To udělá dostatečnou izolační vrstvu před mrazy.

    Je čas uložit zahrádku ke spánku: 4 rady, co musíte před zimou udělat
    Autor: iStock

  • 4.

    Vypusťte nádrže, jezírko nechte

    Pokud máte u chalupy, kam pojedete zase až na jaře, nádrže na dešťovou vodu, je nutné je vypustit. Uzavřete a vypusťte rozvody vody. Čerpadla a hadice uložte na suché místo. Jestli vám zahrádku krášlí jezírko, nemusíte ho vypouštět každý rok, stačí jednou za tři léta. Při starosti o rostliny je důležité, jak je jezírko hluboké. Leknínům stačí k přezimování 80 cm. Je-li jezírko ale mělčí, musíte lekníny vybrat, dát do nádoby s vodou a umísti světlé, ale chladné místnosti. Ostříhejte ale okrasné trávy, které u jezírka máte. Také byste jej měli zakrýt, aby do něj nepadal nepořádek a především, aby se nestalo pastí pro drobná zvířata.

    Je čas uložit zahrádku ke spánku: 4 rady, co musíte před zimou udělat
    Autor: Shutterstock.com

Dnešní horoskopy