Statistiky hovoří jasně!

Slováci mají Česko v oblibě. Podle Českého statistického úřadu nás před 5 lety navštívilo 411 tisíc obyvatel Slovenska, loni dokonce už 693 tisíc. Důvodů mají mnoho – láká je kultura, historie a zvyklosti, památky v Praze, Hradci Králové, Karlových Varech nebo Českém Krumlově, ale i rozmanitá příroda. Také si vychutnávají dobré české pivo a moravské víno. Právě Jižní Morava je totiž hned po Praze druhou nejoblíbenější turistickou destinací.

Slováci se u nás cítí jako doma

Podle agentury CzechTourism se Slováci navíc mezi Čechy necítí jako cizinci. Důvodem je především vzájemná sounáležitost, která od založení Československa trvá již 100 let. Tu letos připomíná i projekt Společné století, poukazující na výročí založení společného státu Čechů a Slováků i jejich vzájemnou blízkost. „Cílem je vzbudit v Češích i Slovácích národní hrdost a sounáležitost, ale nikoliv patetickým nebo podbízivým způsobem,“ vysvětluje Monika Palatková, ředitelka agentury CzechTourism. Hrdost obou národností v průběhu roku podporují oslavné akce, ke kterým se připojí Národní památkový ústav, Národní divadlo nebo Česká fi lharmonie. A vyjadřují ji i hesla Neměnil/a bych a Nem e n i l / a by som. 

České turisty láká Bratislava a Vysoké Tatry

Slovensko loni navštívilo zhruba 650 000 Čechů. Podle analýzy slovenského ministerstva dopravy je 88 % Čechů s návštěvou Slovenska spokojeno a 97 % by si pobyt rádo zopakovalo. Vybírají si nejčastěji hotely nižší a střední kategorie, tedy hotely do tří hvězd, penziony a ubytování v soukromí. Nejvyhledávanější lokality jsou Bratislava, Poprad, Liptovský Mikuláš, Košice a Žilina.

 8 z 10 Slováků má v Česku příbuzné

Zajímavostí je, že dokonce 8 z 10 Slováků má v České republice příbuzné, velká
část jejich návštěv se proto obejde bez nutnosti hledat ubytování – mohou totiž
bydlet právě u svých blízkých. Nespornou výhodou na cestách po Česku je pro Slováky i podobný jazyk. Dalším z hlavních důvodů jejich návštěv je ale naše přátelskost, pohostinnost a vazby, které Slováci k Čechům cítí a které vyplývají z naší
společné minulosti. České a slovenské prostředí a zvyky jsou si navíc velmi
podobné. I to je důsledkem dlouhé vzájemné historie.

 

Útrata? 1158 Kč denně

Slováci u nás průměrně utratí 1158 Kč denně, z toho 327 Kč platí předem. Nejvíce utrácejí za nákupy zboží (46,9 % jejich výdajů), stravování v restauracích (20,6 %) a ubytování (15,8 %). 44,2 % návštěvníků ze Slovenska tvoří lidé mezi 30 a 44 lety věku, 28,7 % slovenských turistů je 45 až 59 let.