Cenné rady, jak na skvělá selfie, poskytne Aneta Mikšíčková alias A.N.D.U.L.A. Z jejího Instagramu je vidět, že miluje módu, cestování a potrpí si na luxus. Andula má velmi osobitý a svérázný humor, a tak i její tipy jsou opravdu vtipné.

„Dávat rady mi vždycky šlo, říká Andula.  „Ale když se jedná o selfie, je nutné zbystřit! Dostala jsem nejzodpovědnější úkol ze všech nejzodpovědnější – dát vám 5 tipů, jak udělat parádní selfíčko. Upozorňuji, že je nutná stoprocentní koncentrace, protože nafotit takový působivý selfíčko je značná alchymie. Dokonce bych řekla, že na to bude časem uzákoněné nutné vzdělání, alespoň tříletý kurz. No nic…“

Zásada číslo 1: 

Výběr pracovního nástroje.

Naprostou nutností, jak udělat parádní selfie, je mít kvalitní nástroj .( Já fotím superstrojem Mate 10 Pro od Huawei.)
Pokud máte mobil s dobrým fotoaparátem,  nevadí ani, když se dostaneme do špatných světelných podmínek, což je v tomto ročním období zhruba od tří odpoledne do osmi do rána. Dále pak potřebujeme pěkný obleček – límečky, výstřihy, snaha se cení. Stačí horní díl, spodek můžeme nechat tak, jak je. Ten nikdo neuvidí. Potřebujeme trošku šminek, hřeben a je to.

Zásada číslo 2: 

Decentní úprava zevnějšku. 

Pokud jsme splnily zásadu číslo jedna, máme zhruba pětinu náročné cesty k perfektní fotce za sebou. Vzhledem k tomu, že foťáky berou krásu (rozhodně je to jimi, jinak si to neumím vysvětlit) musíme si lehce dopomoci. Pochopitelně chceme být k poznání, takže zamaskujeme nedostatky a podtrhneme přednosti. Oblékneme ten úžasný vršek z bodu číslo jedna a rozčešeme vlasy. Pozor, neuhlazujeme! Zásadou je mít rozcuch. Jakože jsme teprve teď vstaly nebo se zrovna jdeme učesat. Nic prvoplánového. Všechno to musí být děsně nenápadné. Pokud jsme krásné a připravené, můžeme přejít na zásadu číslo 3.

Zásada číslo 3:

Postoj, pohled, výraz.

Nikdy se nefotíme zpříma. Obličej není hezká věc, pokud není natočený k jedné straně. Pokud si nepřipadáte fotogenické, nic se neděje. Existuje dost vysoká pravděpodobnost, že máte ještě jednu půlku obličeje, o které možná nevíte. Jedna půlka je totiž ta hezká a fotogenická a tu druhou používáme na strašení lidí. Díváme se buď do objektivu nebo do dálky, působí to tajemně. Vždy se usmíváme. Svůdné výrazy, k mému překvapení, působí spíše komicky. Úsměv prodává a lidi ho milují. Podle nálady jdeme od poloúsměvu až po široký americký. Současně hlídáme, zda nám nezůstal v zubech špenát od oběda. Čím větší rozcuch a víc vlasů na fotce je, tím lépe to vypadá. Pokud nemáte vlasů na rozdávání, půjčte si třeba od kamarádky. Jestliže máme zrovna „bad face day“, můžeme použít režim krásy. Fotíme zásadně rukou. Posílíme ramena a zároveň fotka působí přirozeněji. Se selfie tyčí vypadáme jako Japonec na dvoudenním poznávacím zájezdu. 

Zásada číslo 4:

Prostředí, světelné podmínky.

Světlo ideálně denní – nejlépe protisvětlo přímo před oknem. Případně si přisvítíme bleskem. Jestliže fotíme v domácích podmínkách, lpíme zároveň na tom, aby za námi v pozadí nebyly pleny, manžel montující elektrický vláček nebo pes, honící si ocas. Bílá zeď je velmi vděčné pozadí. Pozor si dejte na místnosti, které nechcete mít v pozadí fotky. Například toaleta, věřte mi, že to ubere pozornost vaší dokonalé půlce obličeje. 

Pokud fotíme venku, počkáme, až přejdou lidé, kteří za pět let éry selfie evidentně nikoho fotit selfie neviděli a koukají jak z jara. Pokud zírají hodně, cvakněte je taky a uvidíte, jak rychle budou pryč. Vybíráme z principu lidmi oblíbená místa – parky, louky, lesy, rybníky. Nefotíme se před věznicí, na hřbitově ani uprostřed dálnice, sebere vám to lajky a v případě dálnice to může ohrozit i váš život. 

Pozn. přisvícení světlem nebo bleskem řeší problém s přítmím, ale zachová krásný dojem z pozadí. Jinak by na fotce byl pouze ten dojem z pozadí.

 

Zásada číslo 5:

Výběr nejlepšího selfíčka, úprava, vhodný čas k postu.

Výborně. Pokud jste dočetly až sem, máte pravděpodobně slušně našlápnuto na velmi líbivé selfíčko.

Právě máte v telefonu 100 fotek s minimálními rozdíly ve výrazech. Liší se maximálně letícím holubem v pozadí. Vaším hlavním úkolem je vybrat z těch 100 fotek dvacet ideálních. Zbylých 80 smažeme, aby se to nepletlo. Z těch dvaceti vyselektujeme dvě finální potenciálně nejlepší a pustíme se do úprav. Vybělíte zuby, rozzáříte oči, decentní retuš povolena. Když přefiltrujeme obě fotky, rozešleme je co nejvíce kamarádkám. Ocení naši snahu, ale výběr mezi těma dvěma nám neulehčí. Půl hodiny sbíráme odvahu a vybereme jednu z nich. Další dva dny si vyčítáme, že jsme nedaly tu druhou. Ale NIKDY nevkládáme dvě fotky se stejnou tématikou, nedej bože dvě stejné fotky, jen s jiným výrazem.

Teď už můžete dělat ta nejlepší Vánoční selfie, zrovna Vánoce a všechna ta výzdoba a světýlka totiž krásně poslouží.