Lososové špízy, bramborové placičky se sýrem a minikoblížky: 3 recepty na víkendové pošušňání
-
Tři lehké a chutné recepty, kterými můžete ohromit rodinu i přátele, si vyzkoušejte třeba hned o tomto víkendu. Určitě najdou stálé místo ve vašich jídelníčcích.
- 1.
Lososové špízy
Potřebujete: 450 g mražené zeleniny na grill, 500 g filet z lososa, koření na ryby, citron, sůl
Příprava: Filet z lososa nakrájejte na menší kousky, nejlépe na kostky.
*Mezi tím nechte zeleninu povolit v mikrovlnné troubě, a to zhruba dvě minuty v rozmrazovacím programu. Zeleninu můžete nechat rozmrazit také přes noc v misce.
*Na špejle střídavě napichujte lososa a zeleninové kousky. Špízy okořeňte a pokapejte citronem.
*K tepelné úpravě můžete použít grill nebo troubu. Tu nahřejte na 180 stupňů a pečte čtvrt hodiny na pečicím papíře.
*Pokud vám náhodou nějaký špíz zbude, stačí ho stáhnout ze špejle a po vychladnutí zamíchat s rýží. Vynikající studený salát můžete podávat druhý den.
- 2.
Bramborové placičky s hráškem
Potřebujete: 350 g mraženého hrášku, 500 g vařených brambor, 230 g bramborového těsta, 40 g sádla, 2 vejce, 1 polévková lžíce bramborového škrobu, sůl, mletý černý pepř
Na sýrové těstíčko potřebujete: 500 ml mléka, 250 g hladké mouky, 50 g nivy, 50 g uzeného eidamu, olej na smažení, 1 čajová lžička prášku do pečiva, 2 vejce
Postup: Uvařte brambory, nakrájejte je na kostičky a přidejte k nim rozmražený hrášek, vejce, bramborové těsto a škrob.
*Osolte a opepřete a dobře promíchejte. Nechte těsto chvíli odpočinout.
*Mezi tím smíchejte mléko, vejce, hladkou mouku a nastrouhaný sýr a vytvořte sýrové těstíčko. Z bramborového těsta vytvořte placičky a namáčejte je v sýrovém těstíčku a osmažte je.
- 3.
Marcipánové koblížky v mandlích s vanilkovou pěnou
Potřebujete: 1 malinovou dřeň, 0,1 l mléka, 0,3 l smetany 33 %, 0,1 l bílého vína, 200 g piškotů, 100 g plátků mandlí, 80 g marcipánu, 1 vanilkový lusk nebo vanilkový cukr, 5 žloutků, 2 polévkové lžíce cukru, 1 jablko, olej na smažení
Postup: Piškoty rozdrťte a smíchejte s nastrouhaným jablkem a nastrouhaným marcipánem.
*Přidejte 3 žloutky, část plátků mandlí a všechno dobře promíchejte.
*Ze vzniklé hmoty tvořte kuličky, které obalíte nejprve v rozmíchaném žloutku s mlékem a poté ve zbylých mandlích.
* Připravené kuličky smažte dozlatova a nechte je odkapat na papírových utěrkách.
* Připravte si vanilkovou pěnu, kterou uděláte z bílého vína, vanilkového cukru a žloutku, vše vyšlehejte ve vodní lázni do pěny a opatrně přidejte smetanu.
*Marcipánové koblížky podávejte s vanilkovou pěnou a malinovou omáčkou, kterou připravíte z rozmražené a promíchané malinové dřeně.