Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Víte, kdo žije kolem řek a rybníků? Poznejte tajemný svět hmyzu!

/
  • Objevte tajemný svět hmyzu!
    18. srpna 2017 ● 08:00

     V létě snad každý vyráží k vodě, aby si zaplaval nebo se jen opaloval s knihou na břehu. Kolem vod můžeme spatřit vodní hmyz. Ten buď kolem nás jen přeletí, nebo před námi prchá na hladině nebo se potopí hodně hluboko. Víte, kdo žije kolem řek a rybníků? Podívejte se do naší galerie a poodhalte tajemství vodního hmyzu!

  • 1.

    ŠÍDLO VELKÉ: Hmyzí tyranosaurus

    Pokud by bylo velké jako letadlo, vyhubí nás všechny – tak obratný a obávaný lovec je. Díky jantarově zbarveným křídlům je nezaměnitelné, žije a rozmnožuje se kolem stojatých vod, ve kterých za dva až tři roky dospívají jeho barvy. Lidem prospívá zejména lovem komárů, ovádů a jiného obtížného hmyzu.

    ŠÍDLO VELKÉ
    Autor: archiv Blesku

  • 2.

    JEPICE OBECNÁ: Rybí pamlsek

    Když její larva, které se říká najáda, pod vodou dospěje – obvykle po třech letech – vyleze na břeh, kde se z ní vykuklí dospělec. Žije pouze několik minut, maximálně dní a její jedinou starostí je spáření se a nakladení až 9 000 vajíček. Potravu nepřijímá, nemá totiž ústa. Je to ideální potrava pro ryby.

    JEPICE OBECNÁ
    Autor: archiv Blesku

  • 3.

    SPLEŠŤULE BLÁTIVÁ: Nohy místo kopí

    Dravá ploštice se dokáže maskovat. Rozvíří na dně kal a nechá ho na sebe napadat. Je skrytá a kořist loví předníma nohama jako kopím – napichuje ji. Samečci se starají o vajíčka nalepená na listech nebo rákosí, pravidelně je smáčejí vodou. Splešťule je důležitým indikátorem nezávadnosti vody, ale pozor – bolestivě bodá i do lidí.

    SPLEŠŤULE BLÁTIVÁ
    Autor: archiv Blesku

  • 4.

    CHROSTÍK VELKÝ: Opevněný život

    Larvy se líhnou pod vodou, kde si z drobných kamínků vytvářejí schránky, které jim slouží jako brnění před predátory. Budují je celkem šestkrát podle toho, jak dospívají. Jsou oblíbenou potravou ostruhovitých ryb.

    CHROSTÍK VELKÝ
    Autor: archiv Blesku

     

  • 5.

    POTÁPNÍK VROUBENÝ: Se zásobou vzduchu

    Dravý vodní i létavý brouk se živí i drobnými rybami – tzv. plevelnými, hmyzem a někdy spořádá i malou žábu. Potápí se díky zásobě vzduchu, kterou má pod krovkami. Lidé ho často chytají a chovají v akváriích, jeho počty rychle klesají.

    POTÁPNÍK VROUBENÝ
    Autor: archiv Blesku

  • 6.

    ZNAKOPLAVKA OBECNÁ: Dálkový letec

    Na hladině leží na zádech a pohyb obstarávají dvě silné veslovité zadní nohy. Živí se pro člověka obtížným hmyzem, který napíchne sosákem. Pak jím vstřikne do obětí trávicí sekret a vysaje ji. Léta na značné vzdálenosti.

    ZNAKOPLAVKA OBECNÁ
    Autor: archiv Blesku

     

  • 7.

    VÁŽKA MODRÁ: Vrtulník i vznášedlo

    Je nejlepším hmyzím letcem s nejdokonalejším znakem. Líhne se z larev ve vodě, kde se až patnáctkrát zbavuje své skořepinky. Pak vyleze ven a na slunci zraje do konečné podoby. Dokáže mávnout křídly až třicetkrát za sekundu a kořist vidí na dva až pět metrů. Stále platí, že kde žijí vážky, tam nejsou komáři!

    VÁŽKA MODRÁ
    Autor: archiv Blesku

  • 8.

    VIDEO: Rybář nechal otevřené okno u auta, vletěl mu tam roj komárů

    Fotogalerie
    8 fotografií

Dnešní horoskopy