Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zvláštní péče: 6 tipů, jak se v létě starat o vlasy

/
  • Vlasy vyžadují v létě zvláštní péči.
    10. srpna 2017 ● 12:42

    Stejně jako naše pokožka, tak i vlasy si v létě zaslouží trochu jinou péči než v jiných měsících v roce. Na vlasy totiž působí chlór z koupališť, mořská sůl a především slunce. Poradíme, jak na to.

  • 1.

    Konoplné semínko dělá zázraky

    Vlasy tvoří uhlík, vodík, kyslík, dusík, železo, měď, zinek a jód. Obsahují také aminokyseliny, keratin, lipidy a vodu. Pro správnou funkci je potřeba vlasům pravidelně dodávat vitaminy A a B a také zinek. Vitamin A je například v brokolici nebo mrkvi, pro doplnění vitaminu B jsou ideální pivovarské kvasnice a spoustu zinku obsahují fazole, ořechy a dýňová semínka. Všechny tři látky jsou pak obsažené v konopném semínku. „Konopné semínko má regenerační účinky na vlasy i pokožku,“ potvrzuje zdravotní sestra Lenka Čejková.

    konopné semínko
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Barvu až po dovolené

    Pokud se chystáte nabarvit či odbarvit si vlasy těsně před dovolenou u moře, raději to odložte. Po každém takovém zásahu jsou vlasy oslabené, a pokud je pak potrápíte ještě nadměrným sluněním a slanou vodou, budou trpět. Navíc je dost možné, že na slunci vám barva vybledne nebo úplně změní svůj odstín. Odsuňte proto jakékoliv chemické zásahy až nějakou dobu po dovolené, určitě uděláte lépe. Místo toho si před dovolenou nechte jen zastřihnout konečky.

    Vlasy vyžadují v létě zvláštní péči.
    Autor: shutterstock.com

  • 3.

    Pořiďte si UV ochranu

    Vlasy, stejně jako pokožku, je vhodné chránit s pomocí přípravků s ochranným filtrem, které dnes najdete v každé drogerii. Většinou bývají ve formě spreje, který stačí na vlasy před sluněním jen nastříkat, a máte vystaráno. Koupit si můžete i nejrůznější zábaly po opalování. Dobře poslouží také tělový a pleťový konopný olej. Ten se vmasíruje přímo ke kořínkům vlasů jako zábal minimálně na 30 minut, ale nebojte se jej nechat působit i celou noc. Ráno pak stačí vlasy umýt běžným šamponem. „Takováto kůra dokáže skvěle regenerovat vlasy po dovolené u moře, kdy jsou dlouhou dobu vystaveny slunečnímu záření a slané nebo chlorované vodě,“ říká Lenka Čejková.

    Vlasy vyžadují v létě zvláštní péči.
    Autor: shutterstock.com

  • 4.

    S mytím to nepřehánějte

    Ideální je mýt si vlasy 2x až 3x týdně. Během léta se však pokožka hlavy více potí, a tak je možné, že se vám vlasy rychleji mastí a mastná hlava rozhodně není nic příjemného. Vlasy si tedy můžete umývat častěji než v zimě, ale rozhodně to nepřehánějte. Pokud si zvyknete na každodenní a častější mytí, těžko se vám pak bude odvykat a příliš časté mytí nejen že není pohodlné, ale také může vlasy vysušovat.

    Vlasy vyžadují v létě zvláštní péči.
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Fénujte co nejméně

    Základní rada je: pokud nemusíte, nefénujte. Nechávejte raději vlasy uschnout přirozeně, a jestli už vážně musíte, použijte studený vzduch místo toho horkého. Fénování je proces, který opět vlasy velmi vysušuje, což v období léta potřebujete nejméně. Stejně tak se vyhněte žehlení a celkově všem tepelným úpravám. Dejte vlasům prázdniny.

    Vlasy vyžadují v létě zvláštní péči.
    Autor: Shutterstock.com

  • 6.

    Nechte na hlavě

    Nezapomínejte nosit pokrývku hlavy, nejen z důvodu předcházení úpalu, ale také kvůli vašim vlasům. Slunce je vysušuje a schováte-li je pod slušivým kloboučkem, kšiltovkou nebo šátkem, určitě uděláte lépe. Vlasy, na které silně působí UV záření, ztrácejí na kvalitě, krepatí a třepí se.

    Zdroj: Carun Pharmacy

    Vlasy vyžadují v létě zvláštní péči.
    Autor: Shutterstock.com

Dnešní horoskopy