Mšice škodí na nadzemních i podzemních částech rostlin a nejčastěji se přisají na rub listů a sají z nich šťávu, přičemž vylučují sladký roztok zvaný medovice. Ten vytváří na listech lepkavý povlak, který je ovšem živnou půdou pro houbové choroby. Proto také listy napadené mšicemi jednoduše poznáte podle toho, jak jsou lepkavé, zkroucení a plné mravenců. Ti se totiž mšicí medovicí živí.

Zimu mšice přežijí ve stadiu vajíček. První mšice na jaře jsou okřídlené a zhruba po deseti dnech dospějí, ztratí křídla a začnou se rozmnožovat bez oplodnění. Když je jich na jedné větvi mnoho, samičkám narostou křídla a odletí založit novou generaci. Během léta jich mohou vytvořit 20–30.

Důležité je zahrádku kontrolovat včas a pravidelně kontrolovat. Našli jste mšice? V tom případě máte několik možností, jak s nimi bojovat. Buď pomocí přírody či chemie. Ovšem mějte na paměti, že tyhle malé mršky umí být neúnavné a někdy jsou vůči všem zbraním odolné.

Jak škůdce rozeznat?

*Mšice bývají přisáté hlavně na rubu listů. Napadené rostliny se poznají podle zkroucených listů a vrcholů rostlin.

*Bílé chomáčky znamenají, že rostlina je napadená červci a vlnatkami.

*Pavučinka signalizuje svilušku. Listy bez barvy, zkroucené a pokryté lepivým trusem jsou signálem pro molice.

VIDEO: V přírodě s mšicemi bojují úspěšně berušky. Podívejte se na video, jak beruška roztahuje svá křidélka.

Co zahání mšice?

Podle zahrádkářů mšice odpuzují určité druhy rostlin. Ideálně tedy v blízkosti napadených květin vysaďte afrikány nebo lichořeřišnice, případně se dá takto využít i levandule. Pokud vám mšice napadají košťáloviny v záhonu, měl by tomu zabránit kopr.

Další jednoduchý tip spočívá v použití mýdlového postřiku. Ten si připravíte tak, že 100 g mazlavého mýdla (třeba mýdlo s jelenem, lanza, apod.) rozpustíte v 10 l vody. Další roztok pak jistě zaujme zejména kuřáky. Stačí totiž nasbírat nedopalky, nechat je louhovat ve vodě minimálně 48 hodin a vzniklým roztokem postříkat listy napadených stromů. Alternativami pro nekuřáky jsou pak vylouhovaná kopřiva a česnek. Počítejte ale s tím, že boj může být marný.

Mšice za vás ale může vyřešit jiný hmyz. Nejznámějším predátorem je beruška, dále pak s mšicí úspěšně bojují také škvor obecný, moucha zvaná pestřenka nebo parazitická vosička.

Postřiky

Když nic přírodního nezabírá, pomůžou už asi jedině chemické přípravky. Na hubení mšic se nejčastěji používají Pirimor nebo mospilan. Důležité je po čase postřiky obměnit, jelikož mšice se po čase stanou na určitý druh imunní.

Další tipy:

  • Nohel Garden Insekticid Decis Al - Insekticid proti savým a žravým škůdcům jako jsou mšice, molice, ploštice, vrtule, mery, housenky, brouci a motýli. Cena: 169 Kč
  • Agro Mšice a molice STOP - Efektivní insekticid k hubení odolných savých a žravých škůdců k použití na pokojových, balkonových i venkovních zahradních rostlinách. Cena: 46 Kč
  • Neudorff Neudosan - Přípravek je velmi účinný proti savým a žravým škůdcům. Obsahuje velice účinné látky – draselné soli přírodních mastných kyselin. Nemá žádnou ochrannou lhůtu, takže je po postřiku možné ošetřené bylinky okamžitě třeba konzumovat. Přípravek neškodí ani užitečnému hmyzu. Cena: 199 Kč

Fotogalerie
15 fotografií