Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bylinky můžete pěstovat i v bytovce: Dobře chutnají a prospívají zdraví

/
  • Pěstovat bylinky můžete i v bytě.
    15. března 2017 ● 08:00

    Lidé se zase vrací k tomu, že si bylinky pěstují doma sami. Nepotřebujete ani žádný záhonek, mnohé lze pěstovat přímo v kuchyni. Vypadají hezky, dobře chutnají a navíc jsou zdraví prospěšné...

  • 1.

    Meduňka

    Odolnou meduňku můžete v truhlíku pěstovat jako trvalku. Typickou citronově medovou vůní doplňuje chuť zmrzlin, pudinků a nápojů. Přidat se může do majonézy nebo kysaného zelí. Čerstvé listy se přikládají na místa poštípaná hmyzem.

    Meduňka.
    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    Bazalka

     Teplomilná bazalka postupně získává u Čechů oblibu. Ke konzumaci se bazalka sklízí řezem několikrát do roka v počátku kvetení. Její chuť se uplatní hlavně v italských specialitách. Celá rostlina se špatně suší, takže je lepší obrat lístky a ty pak samostatně zpracovat.

    Bazalka.
    Autor: Profimedia.cz

  • 3.

    Majoránka

     

    Teplomilná majoránka vyžaduje slunečné stanoviště s propustnou zemí. Sklízí se několikrát do roka těsně před květem nebo v jeho počátku. Seřezávejte ji asi na pět centimetrů, bohatě se rozvětví, vydrží na záhonech do zámrazu.

    Majoránka.
    Autor: Profimedia.cz

     

  • 4.

    Pažitka

    Pažitku můžete pěstovat jako trvalku – je odolná, zjara spolehlivě vyrazí ze země mezi prvními rostlinami. Používá se jedině v syrovém stavu, jakékoliv tepelné zpracování ničí železo a bílkoviny obsažené v listech.

    Pažitka.
    Autor: Profimedia.cz

     

  • 5.

    Petrželka

    Petrželka kudrnka je dvouletá rostlina. Dá se dobře pěstovat i v truhlíku nebo speciálním hrnci – petrželáku. Jako léčivka prospívá ledvinám.

    Petrželka.
    Autor: Profimedia.cz

  • 6.

    Tymián

    Tymián je příbuzný naší mateřídoušky, ale není odolný vůči zimě a pěstuje se jen jako letnička. Bývá součástí směsí koření na ryby a zvěřinu, hodí se k drůbeži i do sekaných mas. Jako léčivka se používá proti nachlazení a zánětům průdušek.

    Tymián.
    Autor: Profimedia.cz

  • 7.

    Šalvěj

    Vytrvalá rostlina, která má ráda slunce a suchou lehkou zem. Na balkoně udělá parádu jako okrasný keřík, odpuzuje hmyz. Používá se v kuchyni při úpravě vnitřností, mírní průjem, napomáhá trávení a zklidňuje kašel a rýmu, také snižuje pocení.

    Šalvěj.
    Autor: Profimedia.cz

  • 8.

    Začněte hned

    Sáček semen stojí od deseti do dvaceti korun, podle druhu bylin. Nejdražší je bazalka s barevnými listy a různými vůněmi. Existují i minibazalky, které dorůstají maximálně výšky 15 cm. Kupujte vždy čerstvá semena, která dobře klíčí. Nakupovat ve slevě se v tomto případě opravdu nevyplatí.

    Vyplatí se koupit také substrát na výsev, který nejlépe vyhovuje klíčení rostlin. Vysévat semena můžete už teď. Nádoby pak umístěte na parapet a zakryjte je průhledným víkem nebo fólií. Můžete použít i pokojový skleník. V bytových podmínkách klíčí semena mnohem rychleji.

     

    ..
    Autor: iStock

     

    ....
    Autor: Shutterstock.com

  • 9.

    Přesaďte včas

    Jakmile se porost zahušťuje, je čas přesazovat. Před přesazením rostliny otužujte. To se netýká kopru a petržele, špatně přesazování snášejí. Ty sejte řidčeji přímo do truhlíku. Ven ale rostlinky dávejte až v polovině května, většina bylin je teplomilných.

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Video
    Video se připravuje ...

    Ve skleníku na pražské Petynce ná Jakub Krulich poradí, jak doma za oknem pěstovat voňavé bylinky, na které jsme už tak trochu pozapomněli... Hobbymanie.tv

    Fotogalerie
    12 fotografií

Dnešní horoskopy