25. srpen 2019
Svátek slaví Radim, zítra Luděk

Ostrý nůž je základ. Podívejte se, jak se o vládce kuchyně správně starat

/
  • 24. srpen je Dnem nožů! Poradíme, jak vybrat ten správný a jak se o vládce kuchyně starat.
    4. září 2016 ● 10:00
     

    Nůž je pýchou každého vášnivého kuchaře, víte však, jak vládce kuchyně správně opečovávat, aby jeho čepel byla stále ostrá a nůž dlouho vydržel? Podívejte se do naší galerie!

  • 1.

    Ani drahý nůž neukrojí všechno

    Kvalitní ocel má skvělé vlastnosti, avšak nůž používejte jen k tomu, pro co byl navržen, jinak ho snadno zničíte. Stejně tak ho snadno poničíte špatným broušením, proto ho raději svěřte do rukou odborníků.

    24. srpen je Dnem nožů! Poradíme, jak vybrat ten správný a jak se o vládce kuchyně starat.

  • 2.

    Nemučte nože

    • Nože do myčky nepatří, pokud tedy nejsou s plastovou rukojetí.
    • Nožům škodí horkost, proto jím nepíchejte do brambor, které se vaří.  Skladujte je v bloku nebo na magnetické liště. Nenechávejte je v zásuvce.
    • Nepoužívejte nože k otevírání konzerv.
    • Nekrájejte s nimi na talíři, plechu či pracovní ploše, vždycky jen na plastovém nebo dřevěném prkénku.

    24. srpen je Dnem nožů! Poradíme, jak vybrat ten správný a jak se o vládce kuchyně starat.

  • 3.

    Jak vybrat nůž

    Pro výrobu nožů se nejčastěji používá ocel, která je vysoce odolná a hygienická. Rukojeť bývá vyrobená z plastu, který umožňuje snadnou údržbu.

    24. srpen je Dnem nožů! Poradíme, jak vybrat ten správný a jak se o vládce kuchyně starat.

  • 4.

    Vhodná délka?

    Délku čepele zvolte podle jeho použití. Nejkratší nože do 10 cm se hodí na okrajování a loupání. Do střední kategorie zas patří všechny krájecí nože na zeleninu, ovoce nebo maso. Nože s čepelí kolem 25 cm jsou speciálně určené na pečivo, šunku či lososa.

    24. srpen je Dnem nožů! Poradíme, jak vybrat ten správný a jak se o vládce kuchyně starat.

  • 5.

    Jaký tvar?

    Nůž vybírejte podle rukojeti i čepele! Rukojeť by měla být ergonomicky tvarovaná a bezpečná, aby z ní prsty nemohly snadno sklouznout na ostří čepele. Ostří může být hladké nebo vroubkované. Hladké se hodí třeba na krájení zeleniny, masa i sýrů. Vroubkované zas na pečivo či měkké ovoce.

    24. srpen je Dnem nožů! Poradíme, jak vybrat ten správný a jak se o vládce kuchyně starat.

  • 6.

    Správné mytí je základ!

    Králové kuchyně jsou odolné vůči korozi. Mohou ale korodovat kvůli nesprávnému čištění. Stálá vlhkost, vysoký obsah soli ve vzduchu či ve vodě nebo také kyseliny ze zbytků jídla dávají nožům pořádně zabrat. Proto nůž před použitím umyjte pod tekoucí vodou. Pokud jsou nože delší dobu nevyčištěné od zbytků jídel, které obsahují sůl či kyseliny, mohou se na nich tvořit skvrny. Nože s umělohmotnou rukojetí můžete mýt v myčce. V takovém případě se doporučuje i opláchnutí. Dále zajistěte, aby byla myčka okamžitě po ukončení mycího programu otevřena. Horká vodní pára a vodní kondenzace také mohou působit skvrny a korozi. Skvrny se mohou vyskytnout i tehdy, když se použije agresivní mycí prostředek nebo příliš velké množství mycího prostředku. Nože také v košíku držte dále od ostatních příborů či jiného kovového náčiní. Tím se vyhnete tvoření skvrn a čepele nožů nebudou poškozeny jiným náčiním. Pakliže se na čepeli objeví skvrny, odstranit je můžete brusnou houbičkou. Pokud skvrny neodstraníte, povrch čepele zkoroduje.

    24. srpen je Dnem nožů! Poradíme, jak vybrat ten správný a jak se o vládce kuchyně starat.

    Fotogalerie
    7 fotografií

ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy