Na zralou pleť

Okurka má výborné hydratační účinky, takže pleti dodává potřebnou vlhkost. Navíc čistí, stahuje póry, příjemně osvěžuje a pokožku zanechává jemnou. Okurková maska je poměrně univerzální, dobré účinky může mít jak na mastnou pokožku, tak i na zralejší pleť, kterou příjemně vyhladí.

Jak na to: Půlku okurky nastrouhejte, vymačkejte přebytečnou vodu a vmíchejte do mísy sníh z jednoho vaječného bílku. Naneste na pleť a nechte 20 minut působit. Ideální je masku nanášet třikrát do měsíce.

Na suchou pleť

Ovesné vločky se hodí nejen k snídani. Skvěle vyživí a zklidní i suchou a citlivou pleť.

Jak na to: Smíchejte velkou hrst ovesných vloček s vlažným mlékem, nechte pár minut odstát, aby se mléko vsáklo. Pak směs naneste gázu (koupíte v lékárně), kterou přiložíte na obličej. Zavřete oči a 15 minut relaxujte. Pokud byla směs nanesena na pleť bez gázy, vločky by vám mohly opadávat.

Na detoxikaci

Nejlíp vaši pleť dostane do formy, když se zbaví odumřelých buněk. K tomu jí poslouží peelingová maska z kávy a třtinového cukru, která pleť nádherně prokrví.

Jak na to: Smíchejte lógr, který vám zbyl ve dvou hrnečcích od kávy, s lžící třinového cukru, dvěma lžícemi olivového oleje a lžičkou medu. Obličej si navlhčete a pak peeling zapracujte do pokožky a masírujte krouživými pohyby čelo, tváře i bradu. Pro větší efekt nechte působit 10 minut a pak opláchněte teplou vodou.

Na mastnou pleť

Pivovarské kvasnice (nebo droždí) si umí poradit i s problematickou kůží. Maska z nich stahuje póry, je dezinfekční a protizánětlivá, proto se hodí i v boji proti akné.

Jak na to: Jednu kostku smíchejte s pár kapkami citronové šťávy a přidejte trochu vlažného mléka. Dobře promíchejte vidličkou a opět přes gázu přiložte na vyčištěný obličej. Smyjte, až když maska ztvrdne a vytvoří krustu.