Kuřátka s hráškovou nádivkou

Kuřátka s hráškovou nádivkou
Autor: Billa
Potřebujete na 4 porce: 4 menší kuřátka o váze okolo 650 g, pár plátků másla na pokladení kuřete, sůl a pepř na dochucení, 2 citrony, pár snítek rozmarýnu

Nádivka: 3 dny staré housky, 4 lžíce mléka, špetka muškátového oříšku, sůl a pepř na dochucení, 2 vejce, 200 g mladého hrášku, 50 g másla, lžička cukru

Postup: Kuřata omyjte, osušte, důkladně osolte a opepřete. Připravte si nádivku: hrášek povařte nepřikrytý v osolené vařící vodě 5 minut, sceďte a nechte odkapat. Pak ho poduste na másle, oslaďte, osolte, opepřete a lehce promíchejte. Přidejte housky namočené v mléce, žloutky, muškátový oříšek, sůl a pepř. Sníh ze dvou bílků vymíchejte dotuha a přidejte k nádivce. Prostor uvnitř břišní dutiny kuřátek vyplňte nádivkou. Kuřata svažte kuchyňským provázkem, poklaďte plátky másla, snítkami rozmarýnu, přidejte citrony nakrájené na poloviny a pečte ve středně horké troubě lehce dozlatova celkem 50-60 minut.

Kuřecí prsíčka na špenátu a hroznech

Kuřecí prsíčka na špenátu a hroznech
Autor: Billa
Potřebujete na 4 porce: 4 kuřecí prsní řízky, 8 lístků šalvěje, 3 lžíce olivového oleje, 200 g baby špenátu, 100 g červeného hroznového vína, 100 g bílého hroznového vína, 2 avokáda, vypeckovaná a nakrájená na plátky, sůl a pepř podle chuti

Zálivka: 3 lžíce extra panenského olivového oleje, 2 lžičky Aceto Balsamico, 1 lžička dijonské hořčice, sůl a pepř podle chuti

Postup: Kuřecí řízky jemně naklepejte z obou stran, osolte a opepřete. Pánev rozpalte na maximum, přidejte olej, šalvěj a opékejte kuřecí prsíčka asi 3 minuty po každé straně. Pak je zabalte do alobalu a nechte dojít 10 minut v troubě předehřáté na 100 °C. V porcelánové misce vyšlehejte do pěny všechny ingredience na zálivku. Špenát operte a nechte okapat. Kuličky bílého i červeného vína rozpulte a zbavte semínek. Ve velké míse promíchejte špenát a hroznové víno se zálivkou. Na talíř naaranžujte plátky prsíček, orestovanou šalvěj a plátky avokáda.

Pikantní kuřecí křidélka pivem polévaná

Pikantní kuřecí křidélka pivem polévaná
Autor: Billa
Potřebujete: 10 kuřecích křídel, 4 lžíce extra panenského olivového oleje, 2 čerstvé chilli papričky, 4 stroužky česneku, 2 lžičky grilovacího koření, 1 tmavé pivo na polévání

Postup: Z oleje, prolisovaného česneku, nasekaných chilli papriček a grilovacího koření si připravte marinádu, kterou důkladně potřete křidélka ze všech stran. Nechte uležet nejlépe do druhého dne. Grilujte za stálého otáčení a polévání pivem asi 45 minut. (Pokud grilujete v troubě, podložte maso alobalem a grilujte při 250 °C asi 35 minut.)

Staročeský kaldoun

Staročeský kaldoun
Autor: Billa
Potřebujete: 1 balení kuřecích drobů, 100 g strouhané kořenové zeleniny, 50 g másla + 100 g na jíšku, 2 lžíce hladké mouky, špetka muškátového květu, sůl a pepř

Játrové knedlíčky:  80 g kuřecích jater, 20 g másla, 1 vejce, 2 lžíce strouhanky, 2 lžíce mléka, majoránka, stroužek česneku, sůl a pepř

Postup: Droby dejte vařit do studené vody (asi 3 litry) a mírně osolte, opepřete a ochuťte muškátovým květem. Na 50 g másla osmažte zeleninu a přidejte k drobům. Zvolna vařte hodinu a půl. Ke konci varu zahustěte polévku hladkou jíškou (na rozpuštěném másle zpěňte mouku a osmahněte). Nechte povařit a přeceďte. Připravte si knedlíčky. V hluboké míse třete máslo s vejcem, solí a pepřem, přidejte rozmačkaný česnek, majoránku, strouhanku, mléko a nasekaná játra. Těsto na knedlíčky můžete také připravit v mixéru. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte strouhanku. Tvarujte malé knedlíčky a zavařujte je do vařící polévky po dobu 7-10 minut.