U kabelky je důležité umět vybrat ke správné příležitosti tu pravou, a hlavně dokonale sladit s oblečením. A v tomto směru platí určitá módní pravidla.

 

Kabelka do práce

 

Nejběžnější a nejpoužívanější kabelkou je ta, kterou pět dní v týdnu nosíme do zaměstnání. „Základním pravidlem je držet se jednotného stylu outfitu, případně sladit kabelku s obuví. Měla by se hodit ke kalhotovému kostýmku i pouzdrovým šatům," říká Veronika Sajdoková z CCC a dodává: „Není pravda, že se velké kabelky nehodí k elegantnímu pracovnímu kostýmku. Měli bychom ale sáhnout po kabelce jasně definovaného pevného tvaru. Měkké typy a tzv. »hobo bags« jsou vhodnější spíše pro volný čas. Alternativou pracovní kabelky jsou pouzdra a kufříkové kabelky." Kabelka do práce by neměla poutat příliš pozornosti, měla by být praktická a pohohdlná.

 

Kabelka pro volný čas

 

Pravým opakem pracovní kabelky je ta pro volný čas.Tady si můžete hrát s barvami a vzory. „Pro sportovní typ žen je ideální menší taštička na dlouhém uchu, které se může pohodlně nosit křížem. Oblíbené jsou i »tote bags«, klasického obdélníkového tvaru s delšími uchy,“ dodává Veronika Sajdoková. K pohodlné městské módě se hodí zejména ležérní měkké kabelky přes rameno.

Kabelky pro zvláštní příležitosti

Pro zvláštní příležitosti a do společnosti jsou ideální kabelky menších rozměrů - různé druhy psaníček, pouzder a mini kabelek jen o něco málo větších než peněženka. Tady můžete popustit uzdu a nechat se unášet extravagancí. Tedy alespoň trošku. Psaníčko by opět mělo ladit se zbytkem garderoby, nebo naopak být ve výrazném kontrastu.