Proč je dýně zdravá?

Obsahuje hořčík, draslík, měď, selen, sodík, chlór, železo, zinek, fosfor, vitamin A, beta-karoten, alfa-karoten a lutein.
Dále obsahuje bílkoviny, vysoce kvalitní nenasycené mastné kyseliny a omlazující kyselinu nukleovou.

Jak pomáhá?

Příznivě působí na zažívání posiluje imunitní systém uklidňuje nervy snižuje hladinu tuků v krvi podporuje správnou činnost srdce a slinivky prospívá ledvinám močovým cestám pomáhá při revmatismu, dně a ateroskleróze.

Dýňová semínka

V lidovém léčitelství jsou používaná jako přírodní zdroj zinku a železa. Semena obsahují i fosfor, železo, vápník, vitaminy skupiny B, lecitin, nenasycené mastné kyseliny-linolovou a olejovou a další.

Dýňový olej

Dýňový olej se u dětí používá k masážím při křečích způsobených nadýmáním, doporučuje se také k zábalům proti padání vlasů a potírají se jím lámavé nehty.

Dýňové rizoto

Dýňové rizoto
Autor: profimedia.cz
Budete potřebovat: 400 g rýže, 100 g dýňové dužiny, 80 g másla, 100 g parmazánu, 1 cibule, 500 ml masového vývaru, špetka soli a pepře, zelená petrželka

Postup: Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte polovinu másla a cibuli na něm usmažte dozlatova. Mezitím nakrájejte dýni na tenké nudličky a přidejte k cibuli. Krátce opečte. Poté přilijte vývar a osolte a opepřete. Přisype rýži. Vařte 10-14 minut na mírném ohni. Když je rýže měkká, přidejte zbytek másla, nastrouhaný parmazán a najemno nasekanou petrželku. Nechte pod pokličkou několik minut odstát, aby se chutě dobře promíchaly a dýňové rizoto podávejte.

Tip: V chladu a skladované tak, aby se vzájemně nedotýkaly, vydrží dýně uskladněné několik měsíců.