Dobrou zprávou ovšem je, že s mnohými nedokonalostmi si dokáží plastičtí chirurgové účinně poradit.

Ženy často přicházejí s představou dokonalé krásy a požadavkem na velikost prsou. Ne vždy se ale jejich představy potkávají s názorem lékaře. Věk, fyzické konstituce a zdravotní anamnéza, to vše může ovlivnit výběr velikosti a tvaru implantátu.

Základem je osobní konzultace s lékařem

Individuální konzultace představuje nezbytný předpoklad pro to, aby plastická operace přinesla očekávané výsledky. Na osobním setkání bere lékař v úvahu nejen vaše přání, ale přihlédne vždy také ke stavbě vašeho těla, elasticitě kůže a dalším okolnostem.

Aby mohla pacientka podstoupit operaci, musí být stoprocentně zdravá. Prvním krokem je vstupní konzultace, na které dostane pacientka veškeré potřebné informace o zákroku, postupu léčby, rekonvalescenci a také o rizicích spojených se samotným výkonem. Součástí předoperačního vyšetření je i sonografické nebo mamografické vyšetření prsu. Samotný zákrok trvá okolo jedné hodiny a pooperačně ho pacientky snaží většinou velmi dobře. Při rekonvalescenci je důležité, aby byla pacientka disciplinovaná a dodržovala pokyny lékaře,“ říká MUDr. Martin Skála, plastický chirurg OB CARE kliniky.

Zvětšení prsou neboli augmentace silikonovými implantáty

Plastická operace prsou probíhá výhradně v celkové anestézii a trvá přibližně 1 – 2 hodiny. Záleží však na zvoleném postupu, náročnosti operace, typu implantátu a řadě dalších faktorů. Řez se při augmentaci vede v dolním okraji prsního dvorce nebo podprsní rýze. Následně se pod prsní žlázu nebo prsní sval vloží silikonový implantát a rány se sešijí. Použít se mohou jak nevstřebatelné, tak i vstřebatelné stehy, u kterých je výsledná jizva jemnější.

Prsní implantát v originálním balení
Autor: OB CARE

Po zákroku následuje krátkodobá hospitalizace a nasazení speciální, elastické podprsenky. Tu je třeba nosit přibližně po dobu dvou měsíců od operace. Kompresivní prádlo se ovšem vyrábí z jemného materiálu, který není pod oblečením znatelný. Velikost a tvar poprsí lze považovat za konečný zhruba po dvou až třech měsících po augmentaci. A výsledek je, na rozdíl od různých neinvazivních metod zvětšování poprsí, trvalý.

Krásnější prsa jen díky implantátům?

Ne všechny ženy chtějí podstoupit plastickou operaci kvůli nedokonalé velikosti prsou. Některé trápí rozdílná velikost prsou, povadlá ňadra po kojení nebo asymetrické křivky. A v takových případech nemusí být použití silikonových implantátů nejvhodnější. Existují také zákroky modelace prsou čili mammaplastika, zmenšení prsou nebo plastika prsou s použitím vlastní tukové tkáně pacientky.

Moment ze začátku plastické operace prsou
Autor: OB CARE

Zvětšení poprsí vlastním tukem pacientky neboli autoaugmentace patří mezi nejmodernější zákroky, které lze podstoupit. Při této operaci se nepoužívají žádné prsní implantáty, po zákroku nezůstávají viditelné jizvy, rekonvalescence je rychlá a zákrok přináší velmi přirozený výsledek. Touto metodou lze však ňadra zvětšit pouze o jednu velikost a efekt nemusí být trvalý.