Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Hurá na hory! Jak se vrátit v bezpečí, radí horský vůdce!

/
  • 12. ledna 2019 ● 08:00

    Na horách jsou sněhové podmínky ideální a nedočkaví lyžaři se je vydávají zdolat. Na co nesmíte zapomenout, když se vydáváte do zasněžených kopců, co rozhodně nepodcenit a na co si dát pozor?

    Sněhová nadílka je teď velmi bohatá, takže se k obvyklým nástrahám hor přidává ještě zvýšené nebezpečí lavin. Sjezdovky jsou většinou bezpečné, výlet do terénu, ať už na běžkách, na skialpech nebo pěšky, si ale raději pečlivě rozmyslete a rozhodně počkejte na vhodnější počasí.

  • 1.

    Oblečení podle typu aktivity

    Výlet v mírném tempu – je nutné teplejší oblečení.

     

    Sportovní jízda – lehké oblečení, ale je vhodné si vzít do ledvinky lehkou nepromokavou bundu a suché tričko pro všechny případy.

     

    Sjezdovky- I na sjezdovce je důležité oblečení. Moderní lyžařské oděvy (odolné proti profouknutí, proti prostupu vody a přitom dobře prodyšné a odvádějící pot) mnohé problémy řeší, nezapomínejte ale, že teplota na sjezdovce a v údolí se může poměrně dramaticky lišit. Helma by dnes už měla být na lyžích samozřejmostí, zvláště děti a snowboardisté pak často používají chránič páteře.


    Běžky-  Na běžky je důležité se vhodně obléct a myslet i na to, že na konci výletu budete potřebovat suché a teplé oblečení. 

    Autor: ČTK

  • 2.

    Nejčastější příčiny úrazů na sjezdovce

    ➤ nevhodné, nebo špatně připravené lyže

     

    ➤ přecenění vlastních schopností

     

    ➤ srážka s jiným lyžařem nebo s předměty v bezprostřední blízkosti sjezdovky

     

    ➤ Každý, kdo se pohybuje na sjezdovce, musí dodržovat pravidla FIS pro pohyb na sjezdových tratích. Pravidla jsou vyvěšena u každého vleku.

    Autor: V.Vrzgula

  • 3.

    Vybavení na výlet

    Proteinová tyčinka, kousek čokolády, min. 3 dl vody, plně nabitý mobilní telefon. Vždycky si vezměte čepici a rukavice. Pro výpravu do terénu jsou vhodné běžky pro kombinované užití.

     

    I když jdete jen na několikahodinový výlet, ohlaste vždy někomu, kde se budete pohybovat a kdy se přibližně vrátíte. Samozřejmostí jsou také vhodně připravené lyže – špatně namazané komplikují pohyb a zvyšují únavu.

    Autor: iStock.com

  • 4.

    Skialpinismus získává na popularitě

    Není divu. Když je dost sněhu, dá se chodit kdekoliv. Třeba po kraji sjezdovky s nasazenou čelovkou poté, co skončil provoz vleku (vždy ale dávejte pozor na projíždějící rolby), nebo ve volném terénu v horách. „V takovém případě je ale nutné mít dobře nastudovanou trasu, vědět, jak se bude během dne vyvíjet počasí,“ říká horský vůdce Branislav Adamec. V batohu skialpinisty nesmí chybět »svatá trojice« – lopatka, sonda a lavinový vyhledávač a samozřejmě je nutné vědět, jak s nimi zacházet.

    Autor: Profimedia.cz

  • 5.

    Zásady pro pohyb mimo sjezdovku

    ➤ ideální je, když skupinu doprovází horský vůdce

     

    ➤ vždycky mějte s sebou nabitý telefon s uloženým číslem na místní horskou službu

     

    ➤ během túry si kontrolujte dostupnost signálu (pro případ nehody)

     

    ➤ jestliže se chcete skialpinismu věnovat soustavně, je dobré udělat si základní kurz a základní kurz lavinové prevence.

    Autor: Profimedia

Dnešní horoskopy