Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Myslíte, že si správně čistíte zuby? 5 otázek a odpovědí, které vás vyvedou z omylu!

/
  • 12. listopadu 2018 ● 16:00

    Taková běžná činnost, kterou všichni děláme od dětských let, takže bychom v tom už dávno měli být profíci! Jenže omyl! Spousta z nás páchá při čištění zubů chyby, které pak vedou ke kazům. Přečtěte si, jestli podle zubního lékaře něco neděláte špatně i vy…

  • 1.

    Tvrdý, měkký nebo střední?

    Jdete na čištění zubů pěkně tvrdě s tvrdým kartáčkem? Tak to je chyba! Při takovém drhnutí zubů spíš než odstranění nečistot, poškodíte zubní sklovinu. „Naopak velmi měkký kartáček potřebuje zase precizní techniku a dostatek času k řádnému vyčištění, proto je pro část pacientů také nevhodný, “ říká Ondřej Šrámek z Dentální kliniky Hradčanská. Proto i zde platí – zlatá střední cesta – kartáček středně tvrdý. Ideální navíc je, když jej držíte jako tužku a ne pevně sevřený v pěsti. Nemůžete na něj pak tolik tlačit.

    Nepodceňujte péči o zuby a zbavte se zlozvyků, které je ničí.
    Autor: istock.com

  • 2.

    Pasta zmůže všechno?

    Zubní pasta, která vám zaručí, že vaše zuby budou bílé a budete mít úsměv filmových hvězd? V pastě to není. Ta je de facto jen kosmetický doplněk k čištění. Důležitá je správná technika. Zubaři dokonce tvrdí, že pokud zvládáme dobrou techniku čištění, tak pastu nemusíme ani používat a zubům tím neuškodíme!  Pasta by nám měla být hlavně příjemná, nemusí být zbytečně drahá a stačí jí malé množství. Někomu mohou pomoci pasty proti citlivosti.

    Nepodceňujte péči o zuby a zbavte se zlozvyků, které je ničí.
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Čistíme po každém jídle?

    Pokud se o zuby postaráme správně ráno a večer, stačí to. „Pokud ale má někdo potřebu si vyčistit zuby po každém jídle, tak je dobré použít měkčí kartáček a je lepší chvilku počkat, než se ustálí pH v ústech,“ říká zubař Šrámek. Zvláště časté čištění zubů po konzumaci kyselých potravin také není vhodné. Například ovoce obsahuje kyseliny, které leptají zubní sklovinu, a následné čištění naopak zubům spíše uškodí.

    Nepodceňujte péči o zuby a zbavte se zlozvyků, které je ničí.
    Autor: Shutterstock

  • 4.

    Stačí jen kartáček?

    Nestačí! Běžně dostupné pomůcky pro čištění jako jsou mezizubní kartáček a nit jsou nezbytné. Dokážou vyčistit místa, kam se s velkým kartáčkem nedostaneme. Mezizubní kartáček je pak ještě lepší než niť, protože vyčistí lépe všechna zákoutí mezi zuby. Používáním mezizubních pomůcek předcházíme zubnímu kazu, paradentóze a také zápachu z úst.

    Nepodceňujte péči o zuby a zbavte se zlozvyků, které je ničí.
    Autor: istock.com

  • 5.

    Kde se naučit techniku?

     „Čištění zubů je individuální záležitost, ale obecně platí, že čistíme dvakrát denně velkým kartáčkem a jednou denně mezizubními," vysvětluje Šrámek. Dobré je čistit systematicky, abychom nevynechali žádné místo a po večerním čištění už nejíst potraviny ani sladké nápoje. Pokud si nejste jisti, že máte správnou techniku, stačí si ji ověřit u zubaře nebo v ordinaci dentální hygieny. Tu správnou techniku by pak od vás měly okoukat i vaše děti...

    Nepodceňujte péči o zuby a zbavte se zlozvyků, které je ničí.
    Autor: istock

     

Dnešní horoskopy