Na stav kloubů mají velký vliv nadváha, genetické dispozice, nedostatek pohybu, jednostranné zatížení ať už při práci, nebo při sportu, a pochopitelně i věk a prodělaná zranění kloubů.

PRVNÍ ZNÁMKY

Určitá úkladnost onemocnění kloubů spočívá v tom, že zpočátku jejich příznaky nejsou znatelné. Přitom patologické změny nosných kloubů začínají už ve věku kolem čtyřicítky. Jak klouby stárnou, přibývají negativní faktory – ztenčuje se chrupavka, ubývá tekutina v kloubech, kosti třou o sebe a pohyb není snadný. To jsou první příčiny bolestivosti. Naopak zdravá koubní chrupavka je vždy pružná, odolná, pomáhá kloubům bezbolestně prokluzovat, a tím zabezpečuje dobrý pohyb.

ZASE TEN ŽIVOTNÍ STYL

Prevence spočívá již v samotném základu zdravého životního stylu. Péče o klouby má být zaměřena na pravidelné posilování kloubních tkání a jejich výživu. Tak lze snížit riziko bolestivosti kloubů, zlepšit pohyblivost a zpomalit degeneraci chrupavky. Účinnou pomocí je i samotné posilování okolních svalů, které klouby podepírají a zpevňují. K pohyblivosti kloubů přispívají protahovací cvičení, jóga, pilates, dále plavání, chůze. Pohyb by měl být ovšem pravidelný. Dále je potřeba klouby šetřit, nepřetěžovat je a po posilovacích cvičeních vždy zařadit fázi protahovací. Neméně důležitá je i dostatečná a správná výživa. Trh dnes nabízí množství potravinových doplňků určených právě na podporu zdraví kloubů.

PROČ JE POHYB DŮLEŽITÝ?

Pohyb zlepšuje prokrvování kloubních tkání a s tím i transport potřebných živin pro všechny klouby. Základní stavební a regenerační látku pro klouby přitom představuje bílkovina kolagen, který je nosným prvkem všech chrupavčitých tkání a šlach. Tvoří v těle velmi odolná a ohebná vlákna, která vyztužují chrupavčitá pouzdra kloubů, vazy, ale i kosti a okolní svaly.

SPRÁVNÁ VÝŽIVA

Posílení pro klouby přináší i minerály, jako je vápník, hořčík, železo. Zvláště důležitý je vitamin C, protože dokáže přirozeně stimulovat tvorbu samotného kolagenu v těle. Důležité je, aby se jednalo o dobře vstřebatelnou formu kolagenu. Takový je např. „mořský“ kolagen, který se získává z mořských ryb.