Za vše hovoří fakt, že nejčastější příčinou úmrtí ve vyspělých zemích jsou dlouhodobě kardiovaskulární onemocnění (zejména infarkt myokardu a cévní mozková příhoda), zároveň jsou i nejčastějším důvodem hospitalizace v nemocnici. Rizikovými faktory jsou přitom vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu v krvi, obezita, kouření, nadměrné pití alkoholu. Všechny tyto faktory úzce souvisejí s moderním životním stylem: máme se dobře a také si to užíváme. Jíme nesrovnatelně více než naši předci a v porovnání s nimi se také neskutečně málo hýbeme… Ale není to jen blahobyt a lenost, nedostatek pohybu, fyzické aktivity. Životní styl 21. století s sebou nese také stres, spěch. I tyto faktory výrazně negativně ovlivňují zdraví populace.

ŽIJEME DÉLE

Přes to všechno žijeme v porovnání s našimi předky nesrovnatelně déle, a to především díky moderní lékařské péči. Od roku 1990 se život například Čechům prodloužil o víc než 7 roků na 79 let, rozdíl je ovšem mezi pohlavími, čeští muži si od roku 1990 „polepšili“ z 68 na průměrných 75 let a ženy ze 75 na 81 let. To je sice dobrá zpráva, ale právě prodlužování života má za následek vysoký výskyt dalších „civilizačních“ chorob. Je to případ rakoviny, které se s prodlužujícím se věkem snáz „dožijeme“, osteoporózy nebo nemocí postihujících mozek – dochází k nárůstu počtu lidí trpících sklerózou či Alzheimerovou chorobou.

Autor: Shutterstock

I BOLAVÁ ZÁDA

Civilizace s sebou ale přináší i další, ne přímo smrtelné, ale velmi rozšířené a nepříjemné neduhy. Jedním z nich je alergie, která se šíří mezi populací obrovským tempem, ačkoli není nakažlivá. Za alergiemi stojí přecitlivělý organismus moderního člověka, který přehnaně reaguje na zcela běžné podněty. Patří sem ale také bolesti pohybového aparátu – poničeného věčným sezením v kancelářích, autech, u počítačů…

CO JSOU CIVILIZAČNÍ CHOROBY

Civilizační choroby jsou označením pro nemoci, které se ve vyspělých zemích vyskytují mnohem častěji, než je tomu v zemích třetího světa. Vliv je přikládán například konzumaci průmyslově zpracovaných potravin, stresu či nedostatku pohybu.