Nemohu se ani učesat, jak mě bolí rameno. V jedné poradně jste popisoval injekční podání kolagenu na bolestivé koleno a kyčel. Myslíte, že by tyto injekce pomohly i ke zlepšení pohyblivosti ramene?    

Ano, injekční podání kolagenu má stejný efekt také na úrovni ramenního kloubu, protože zpevňuje ochablé kloubní systémy, posiluje kloubní pouzdra, vazy a šlachy včetně kloubní chrupavky. Výsledkem je ústup bolestí a výrazné zlepšení pohyblivosti kloubů. Velmi dobré výsledky jsou s injekcí MD Shoulder u artrózy nebo po úrazech ramene, a to již po 3. až 4. injekční aplikaci. Uvedený injekční přípravek obsahuje nejen kolagen, ale také extrakt z léčivé rostliny obsahující kyselinu acetylsalicylovou, jež je nositelem protibolestivého a protizánětlivého účinku.

S ohledem na popsaný účinek je potřeba si uvědomit, že jednou z nejdůležitějších příčin bolesti pohybového aparátu je úbytek kolagenu a snížení kvality kolagenových vláken, protože kolagen je základní stavební jednotkou tkání pohybového aparátu. Jeho úbytek se projevuje ochablostí vnitřních a vnějších stabilizačních kloubních systémů (kloubní pouzdro, vazy, šlachy). Příčinou mohou být degenerativní a zánětlivé změny, úrazy, pooperační stavy, špatné držení těla a také snižující se novotvorba kolagenu přicházející s věkem 50+. Nedostatek kolagenu tedy přispívá k progresivní degeneraci chrupavky, respektive k artróze jako takové, a proto je logické, že stimulace jeho novotvorby v místě nedostatku přináší ústup bolestí a zlepšení pohyblivosti svalů, kloubů, páteře, a to po úrazech a také zejména u degenerativních (artróza) a revmatických (artritida) onemocnění. 

Autor: inPharm

Efekt lokálně podané zmíněné injekce lze zvýšit užíváním lipozomální formy vitaminu C (Lipo-C-Askor k dostání v lékárnách), jenž se na rozdíl od normálních forem velmi dobře vstřebává ze střeva do krve a má zásadní vliv na tvorbu kolagenu v celém organismu, což je ve věku 50+ zásadní, protože jak už bylo řečeno, novotvorba kolagenu u starších lidí ochabuje. Díky liposomální formě vitaminu C také dochází v organismu k neutralizaci oxidativního stresu, jehož nadbytek způsobuje chronické záněty, které vedou ke vzniku degenerativních chorob, což se může projevit v podobě bolestivých kloubů, alergií atp.

PharmDr. Zdeněk Procházka
Autor: inPharm

Uvedená injekce je velmi šetrná a nebolestivá, většinou se aplikuje podkožně do několika míst v oblasti ramene. Tuto terapii provádí například zdravotnické zařízení inPHARM CLINIC v Jesenici u Prahy (recepce@inpharmclinic.cz, tel.: 241 416 990, 724 521 161). Zde je možné případně získat informaci o dalších lékařích v ČR, kteří se touto terapií zabývají.