V sobotu bude ten velký den - Pepan slaví šedesátku. Proviant je objednán, s vařením pomůžou dcery, Boženka, věrná kamarádka z dětství napeče, o pití se postarají zeťáci, jen pořád neví , co by Pepanovi měla dát. Když se zeptá, odpovědí je jen zavrčení a mávnutí rukou, obligátní montérky nebo nářadí se nehodí, zájezd, to by byl spíš dárek pro ní.  Očima bloudí po stěnách čekárny, plakáty s informacemi o rakovině jí náladu zrovna nezvednou. Ale lepší nechat se vyšetřit než pak zjistit, že člověk něco zanedbal. Mezi plakáty o ženské prevenci ji přece jen jeden zaujme – na fotce je chlap a navíc připomíná Pepana. Informace je o rakovině prostaty. V Marii hrkne, popsané příznaky zná z domova, vstávání od televize, buzení v noci a šátrání po tmavé chodbě na záchod, zastavování při dlouhé cestě autem za vnoučaty. Čísla na plakátu jsou alarmující, ročně 9 tisíc nových případů rakoviny prostaty. A pro některé smrt. Ale nemuselo by to tak být, včasná diagnóza a odpovídající léčba, můžou každého chlapa vrátit do života, jen je třeba se hlídat. Od padesátky, by každý rok měl jít mužský k urologovi. A Marie si je jistá, že Pepan tam nebyl ani jednou, na všechno má svou hlavu a prevence je prý pro měkkoty.

Autor: Proton therapy center Czech s.r.o.

Jak si tak prohlíží další plakáty, padne jí zrak na brožuru o moderní ozařovací klinice, protonové centrum propaguje i prevenci. V luxusním prostředí moderní kliniky je skvěle vybavená urologická ambulance. Brožura popisuje i metody léčby. Marie si vybavuje, že Vašek od vedle musel po operaci nosit pleny a s jeho potencí zmizel i smysl pro humor. Protonová terapie ale taková rizika minimalizuje, léčivý paprsek dopadne jen tam kam má a tam odvede svou práci.

Autor: Proton therapy center Czech s.r.o.

S vlastním vyšetřením je  Marie hotová, ale Pepanovy problémy jí vrtají v hlavě, tak změní plány a když už je v Praze, vydá se rovnou do protonového centra. Usměvavá recepční ji vyslechne a sestra u další recepce jí okamžitě nabídne pro manžela termín urologického vyšetření. Vychází to na týden po rodinné oslavě. Marie už má plán hotový, preventivní prohlídku dá Pepanovi k narozeninám, to se nebude moct vztekat a aby jí udělal radost, určitě se nechá vyšetřit, a k tomu si udělají den v Praze, zajdou na večeři možná do kina...

Autor: Proton therapy center Czech s.r.o.

Plán vyšel a o týden později už Pepan sedí v recepci plné objednaných pacientů a poslouchá příběhy mužů s rakovinou prostaty. O pár minut později je jasné, že do té skupiny patří i on. Doktor mu sice sdělil diagnózu, kterou slyšet nechtěl, ale zároveň ho ujistil, že díky Marii se na to přišlo včas. Špičková léčba v protonovém centru tak bude trvat pouhých pět dní a proběhne ambulantně. A po ní se Pepan zase vrátí k úplně normálnímu životu se vším všudy.

Autor: Proton therapy center Czech s.r.o.

Počáteční šok vystřídalo pochopení, Pepanovi došlo, že dárek, za který Marii skoro vynadal, byl nakonec ten nejvzácnější - včasná diagnóza a protonová léčba mu totiž zachránily život. 

Více se dozvíze na www.protonymuzum.cz