Poruchy příjmu potravy jsou závažná psychická onemocnění, na jejichž konci může být i smrt. Nejzákeřnější je anorexie, u níž je úmrtnost na rozdíl od běžné populace dvanáctkrát větší, u bulimie je riziko smrti zvýšené čtyřikrát.

V České republice se pacientům, kteří mají potíže s jídlem, věnují odborníci už třicet let. Jenže strach a stud ze selhání na cestě k ideální štíhlosti vedou k zatajování symptomů. Problém ztěžuje i všudypřítomná posedlost zdravou výživou. A výsledek? Máme už nemocné mladší devíti let!

Ročně až šest dětí

Podle profesorky Hany Papežové, vedoucí Centra pro poruchy příjmu potravy při Psychiatrické klinice VFN a 1. LF UK každoročně přibude až šest takových dětí. Jak uhlídat, zda vaše dítě ve škole nebo v družině jí, to vám žádný odborník neporadí. Navíc i samotní rodiče často problém přehlížejí, nabízenou pomoc odmítají, a když už se rozhodnou, chtějí ji zas okamžitě a to není vždy možné,“ sděluje Hana Papežová. O to větší důraz musí rodiče klást na prevenci a nezřídka začít hlavně u sebe.

Co zmůžou rodiče?
Životní styl, při kterém už i malé holčičky jsou posedlé svou postavou, není dobrý
Autor: profimedia.cz

Aby se u dítěte nemoc nerozvinula, už od raného dětství, měl by rodič začít u sebe. Snažit se nezvyšovat riziko vzniku poruchy přijmu potravy, zvláště tam kde už se v rodině vyskytla výhradním zaměřením na výkon, na zevnějšek, na diety. Naopak ochranně působí výchova k všestrannosti a sebedůvěře dítěte, a dostatečná pozornost jeho individuálním potřebám.

Jak rozeznat příznaky?

Hlavními rysy jsou změny hmotnosti a postupné vyhýbaní se jídlu. Časté jsou výmluvy typu: »Už jsem jedla, něco jsem si koupila, nemám vůbec hlad.« Příznakem je i nadměrné cvičení, běhání, soustředění na zevnějšek a mnohovrstevné oblékaní k zastření hubnutí. To může být postupně doprovázeno opouštěním předchozích zájmů. Naopak zvýšený zájem o vaření a krmení druhých může být průvodním znakem anorektického chování.

Kam se obrátit pro pomoc?

* Pro nemocné i pro rodiče existují webovky, kde je možné získat informace i otestovat své problémy, zdarma a anonymně. Na stránkách jsou i chaty pro rodiče, kde je možné probrat s terapeutem konkrétní problémy. Webovky jsou ZDE

* Je také možné se obrátit na Centrum primární prevence ZDE

* Funguje i poradenský portál ZDE  

* Na mladé ve věku 15 až 25 let je zaměřen projekt ZDE