Naopak běžnou tzv. tenzní bolest hlavy zná skoro každý. Postihuje nás po nějakém vyčerpání, provází kocovinu nebo stresové události. Člověku ale není špatně od žaludku a ani není citlivý na světlo a zvuky.

Migrénu spouští víno i hodně spánku

Migréna nás může postihnout z mnoha důvodů. „Spouštěčů je mnoho. Způsobují ji některé potraviny – červené víno, sýry, čokoláda, káva, čaj, alkohol, citrusy, sladké zákusky. Můžete jí trpět, když nedodržujete pitný režim, vynecháváte jídlo nebo ho najednou sníte příliš mnoho,“ vypočítává MUDr. Evžen Nešpor z pražské Polikliniky I. P. Pavlova.

Podle něj záchvaty vyvolává nedostatek i přemíra spánku, kmitající světla, fyzická námaha, cestování, změny počasí, silné pachy, stres, bolest páteře a u žen gravidita, menstruace nebo užívání antikoncepce.

Jak záchvat probíhá

„Než bolest udeří naplno, může mít postižený poruchy nálady, nejí, je podrážděný, skleslý a špatně se soustředí,“ říká Nešpor. „Většinou ho bolí jen půlka hlavy a bolest je tepavá a pulzující. Migrénu může provázet i tzv. aura – to jsou záblesky v očích, brnění a poruchy řeči. Jakmile bolest odezní, pacient se cítí zdráv.“

Pomůže úprava životosprávy

Nemocný se může léčit bez léků. Je důležité být v klidu a tichu a upravit si životosprávu. „Mnoho pacientů ale při záchvatu musí brát léky, např. analgetika nebo na doporučení lékaře antimigrenika.“

Nový lék – účinná trojkombinace látek

Na trhu se objevil i volně prodejný lék, který akutní bolest hlavy léčí. Jde o trojkombinaci kyseliny acetylsalicylové a paracetamolu – tedy látek, které mírní bolesti a kofeinu, který urychluje nástup protibolestivého účinku. Bere se 1 – 2 tablety 3 x denně a 20 tablet stojí asi 75 Kč.

Fotogalerie
1 fotografie