Hemoroidy jsou jedním z nejčastějších onemocnění, ale k lékaři se s nimi moc nechodí. I když postihují až 70 % naší populace, lidé se příliš stydí za své bolavé pozadí. Zato na internetu se řeší tento problém jako o život. Podle Ordinace.cz se sedm z deseti chirurgických dotazů v internetové poradně týká hemoroidů.

Trpěl deset let

„Já jsem silnou bolest snášel skoro 10 let. No, styděl jsem se s tím někam jít,“ svěřuje se pan Stanislav B. (68) z jižních Čech. Až po dlouhé době se rozhodl problém řešit. „A nesmírně se mi po operaci ulevilo,“ pochvaluje si.

Tohle onemocnění je velmi bolestivé a nepříjemné. „I když patří k nejčastějším civilizačním zdravotním potížím, drží se tento delikátní problém často pod pokličkou,“ tvrdí primářka a gastroenteroložka Anna Jungwirthová z pražského sanatoria U sv. Anny. Podle ní se mezi rizikové skupiny řadí lidé po čtyřicítce, se sedavým zaměstnáním a také těhotné ženy. „Včasná a správná léčba a prevence mohou potížím zabránit,“ tvrdí lékařka.

Co jsou hemeroidy?

Hemoroidy jsou cévní pletence (podobně jako křečové žíly), které se nacházejí u vchodu do konečníku nebo uvnitř. Mnozí o nich ani nevědí a k potížím dochází většinou náhle. 

Jak vznikají?

„Na vzniku a bolestech se podílí zvýšený žilní tlak, velký tlak při vyměšování,“ vypočítává MUDr. Jungwirthová. „Dále dědičné faktory, sedavý způsob života, ochabnutí vaziva ve vyšším věku, při endokrinních onemocněních, v těhotenství, střevní nemoci, návyk na projímadla, přejídání, obezita, zácpa nebo infekce,“ dodává Jungwirthová. Hemoroidy člení na zevní, vnitřní a přechodné.

Kdy jít k lékaři?

K lékaři by měl nemocný zajít, když pociťuje bolest v okolí konečníku. To jde o vnější hemoroidy. Také krvácení je pokyn pro návštěvu lékaře. „To je nejčastějším projevem vnitřních hemoroidů. Krev je jasně červená, objevuje se při stolici nebo po ní,“ popisuje MUDr. Jungwirthová. Lékařské vyšetření je nebolestivé a je nutné k tomu, aby se vyloučila jiná, závažnější onemocnění, např. rakovina tlustého střeva. Následovat může i endoskopické vyšetření.

Jak se jim vyhnout?

Hemeroidy
Autor: Blesk
„Stoprocentní prevence neexistuje,“ upozorňuje lékařka s tím, že nutný je zdravý životní styl a úprava stravy. „Důležité je i pravidelné vyprazdňování. Znamená to zvýšit příjem vlákniny z ovoce, zeleniny a z celozrnných výrobků. Je potřeba udržovat rovnováhu střevní mikroflóry pomocí probiotických bakterií, např. v zakysaných mléčných výrobcích, kysaném zelí či v doplňcích stravy,“ radí MUDr. Jungwirthová.

Jaká je léčba?

Pokud ještě nejsou hemoroidy zanícené, postačí koupele, masti a čípky. Také se provádí opichy (sklerotizace). „Velmi elegantní metodou je nasazení elastické gumičky na hemoroid a tím se dosáhne jeho odumření a odloučení,“ vysvětluje MUDr. Aleš Fibír. Další možností je operace. Při ní se uzly chirurgicky odstraní a přívodné cévy se podvážou. Novou metodou je operace zvaná Longova metoda. Při té se zasune vyhřezávající sliznice zpět do konečníku a svorkou se přeruší cévní zásobení.

Fotogalerie
1 fotografie