I za nekvalitní lomivé nehty a vypadávání vlasů může »chudá krev«. Anemičtí lidé trpí opakovanými infekcemi a špatně se jim hojí rány. A o psychické pohodě také nemůže být řeč.

Co je anémie?

Anémie neboli chudokrevnost je soubor příznaků, při kterém je v krvi snížený počet červených krvinek a množství krevního barviva. „A kvůli tomu se do svalů a dalších orgánů dostává méně kyslíku,“ vysvětluje MUDr. Sylva Šebková z Ordinace.cz. „Na to lidské tělo začne odpovídat tak, že srdce pracuje s rychlejší frekvencí a zrychlí se i dýchání. Nemocný se začne cítit unavený a vyčerpaný,“ dodává Šebková.

Hlavní příčina – porucha krvetvorby

První příčinou je porucha tvorby červených krvinek. K té může dojít tak, že krvinka nemá dostatek železa, vitaminu B12 či kyseliny listové. Anémie také vznikne, jestliže je více červených krvinek zničeno než vytvořeno. Také při pomalém dlouhodobém krvácení např. do zažívacího ústrojí nebo při náhlé

Chudokrevnost způsobuje nedostatek červených krvinek a červeného barviva
Autor: Foto scom
velké ztrátě krve.

První pomoc

Pokud máte podezření, že trpíte chudokrevností,  navštivte lékaře. Je potřeba, aby posoudil rozborem krve závažnost onemocnění. „U nejčastější chudokrevnosti se podávají preparáty s obsahem železa, vitaminu B12 a kyseliny listové“ říká Šebková. Chudokrevnost způsobená krvácením se řeší transfúzí krve. Vzácnější typy se léčí na hematologii a v některých případech je potřeba transplantovat kostní dřeň.

Jak nemoci předejít

Někdo má k chudokrevnosti dědičné předpoklady. Ale dá se jí samozřejmě předcházet. „Základem je správné složení jídelníčku, kde by nemělo chybět maso a vejce. Důležitý pro vstřebávání železa je i dostatek vitaminů C, B12 a E,“ doporučuje doktorka Šebková.

Zelená lékárna: Co také podporuje krvetvorbu

Hroznové víno je zdrojem mnoha minerálů a vitamínů
Autor: profimedia.cz
* Hroznové víno: Je to zdroj vitaminů B a C, minerálů, bílkovin, organických kyselin a aminokyselin. Hrozny jsou bohaté na bioflavonoidy, které mají příznivý regenerační efekt na srdce a cévy. Třísloviny zase působí proti krvácení.

* Černý bez: Obsahuje obdobné látky jako réva. Tedy flavonoidy, třísloviny, silice, vitaminy skupiny B a vitamin A, který zvyšuje počet bílých krvinek.

* Ostružiny: jsou plné vitaminu C a bioflavonoidů, obsahují také draslík, hořčík, železo, vlákninu a kyselinu listovou.

* Echinacea (třapatka): podporuje tvorbu červených krvinek

Koho nemoc nejvíc ohrožuje:

  • Menstruující ženy
  • Dospívající dívky
  • Těhotné ženy
  • Lidi, kteří dlouhodobě trpí pomalými ztrátami krve například při vředové chorobě, hemoroidech a střevních onemocněních
  • Alkoholiky, kuřáky, starší osoby
  • Ty, jejichž výživa není vyvážená