„Lidé často podceňují správný výběr doplňků stravy. Koupí si například první vitamin C, který na internetu vidí. Měli by však být více pozorní, výběru věnovat dostatek času a neřídit se jen cenou. Koupit si neznámý doplněk stravy v asijské tržnici či u neznámých internetových prodejců může být v některých případech i nebezpečné,“ říká Bohumil Hlavatý z České asociace pro speciální potraviny.

Jak postupovat při výběru doplňků stravy:

1. Zeptejte se odborníka

Nákup doplňků stravy vždy konzultujte se svým lékařem nebo lékárníkem. Ti vám poradí a pomohou vám vybrat ten nejvhodnější přípravek.

2. Upřednostňujte výrobky zavedených firem

Dobré jméno společnosti je důležitým ukazatelem toho, že nabízené vitamíny a minerály jsou kvalitní. Proč? Protože tito výrobci mají spolehlivé postupy a přísné kontrolní mechanismy, aby do prodeje nepustili nefunkční a nekvalitní produkty.

3. Nekupujte neznámé doplňky stravy na internetu

Pokud daný produkt neznáte nebo s ním nemáte zkušenosti, rozhodně ho nekupujte prostřednictvím nedůvěryhodných internetových obchodů. Ikdyž vás může lákat svým atraktivním obalem nebo cenou, může být pro váš organismus nefunkční, v horším případě i škodlivý.

4. Pozor na asijské výrobky

S rozšířením internetu stoupá také nabídka neznámých produktů pocházejících z asijských zemí. V takovém případě buďte vždy obezřetní. Tyto výrobky často nesplňují evropské normy a mohou být pro lidské zdraví obzvlášť nebezpečné. Tyto přípravky se často prodávají také v tržnicích.

5. Nevěřte na zázraky

Všeobecně platí, že kvalitní doplňky stravy jsou pro lidský organismus prospěšné a dokážou zdraví výrazně posílit. Pokud však výrobce slibuje nereálné, jako např. úbytek na váze o 20 kg za několik týdnů, pak takový výrobek nekupujte. Výrobce se snaží zneužít vaší situace a záměrně slibuje nemožné.