Blesk vám poradí, že začít obíhat dny otevřených dveří se vyplatí už teď. Za to do jazykových kurzů se lze přihlásit téměř kdykoli.

Výběr dobré střední školy, která bude vašemu dítěti sedět, není záležitost několika dní nebo týdnů, ale let. Začíná to už u rodinné tradice, když děda koupil první traktor a založil farmu a táta s mámou se potkali na zemědělce. V rodinách se silným sociálním cítěním bude zase spousta doktorů, ošetřovatelů, sociálních pracovnic a veterinářů.

Dobré je ale dětem ukázat všechny možnosti, které mají. „Výběr školy je dlouhodobá záležitost. Souvisí s rodinnou tradicí, ale poradit mohou také výchovní poradci na školách a na pracovních úřadech,“ řekla Blesku pracovnice Pedagogicko-psychologické poradny v Říčanech a dodala, že podstatná je i možnost podat přihlášky tři. Jedním z dobrých vodítek, jak vybrat školu, může být i její návštěva. Pokud se třeba ve vašem dítku skrývá umělecký talent, pak si začněte hlídat dny otevřených dveří už teď. Umělecké školy, ale i některé jiné, mají otevřeno už v září či říjnu.

5 rad, jak vybrat správnou školu:

1) Podle zájmů Pokud má vaše dítě už teď nějaký vyhraněný zájem například o techniku, určitě to neberte na lehkou váhu. Studovat to, co ho baví, je pak pro něj mnohem snazší. Pokud nemá zájem o nějaký konkrétní obor, zkuste se orientovat podle známek z předmětů na základní škole. Jestli ale ani tam nejsou velké rozdíly, pak nic nezkazíte, když půjde na gymnázium a získá tak čas, najít si to své pro studium na vyšší nebo vysoké škole.

2) Podle dopravy Zvažte, jestli opravdu chcete, aby vaše dítě dojíždělo každý den hodinu do školy a zpět. Krom toho, že cestováním stráví za školní rok asi 400 hodin, musíte počítat s tím, že pokud bude končit ve škole například ve čtyři, v zimě bude přijíždět už za tmy a stejně tak bude za tmy do školy odjíždět.

3) Podle zkušeností Zeptejte se rodičů dětí, které na střední školu už chodí, a dítě ať si popovídá přímo se studenty. Zkušenost například se špatnou nebo naopak příliš přísnou morálkou, pedagogickým sborem a výukou vůbec vám zprostředkují nejlépe. Je ale pravda, že na školách s více než tisíci žáky se třeba s doporučeným pedagogem dítě za celé studium nepotká.

4) Podle školného a šanci Tři. To je maximální počet přihlášek, které může dítě na střední školy podat. Není proto nutné, aby se zbytečně podceňovalo a nepodalo přihlášku na vysněnou školu jen proto, aby to bylo takzvaně na jistotu. Zpravidla je ale dobré na první místo vybrat školu státní, a tedy bezplatnou. Soukromé školy vás přijdou na 5 až 50 tisíc korun ročně (obvykle v závislosti na prospěchu). Nejčastěji ale kolem 15 tisíc korun. Rozmyslete si tedy, jestli jste schopni svůj roční rozpočet o tyto náklady zkrátit.

5) Podle návštěvy Osobně školu navštívit je lepší než desítka přečtených letáků, recenzí a zpráv, které putovaly městem. Nenechte si proto ujít dny otevřených dveří, které začínají na školách probíhat už v září a říjnu. Prohlédnout si můžete technické vybavení školy, některé pedagogy, nasát atmosféru a klást všetečné otázky.

Jaké školy v Čechách můžete navštívit:

Datum Čas Název školy Adresa
8. září 7–16 hod. Střední škola obchodu, služeb a podnikání
a Vyšší odborná škola
Kněžskodvorská 33/A,
České Budějovice
1.+2. října 10–16 hod.,
8:30–13 hod.
Vyšší odborná škola zahradnická
a Střední zahradnická škola
Na Polabí 411, Mělník
4. října 8–17 hod. Střední uměleckoprůmyslová škola Bechyně Písecká 203, Bechyně
6. října 8–14 hod. Střední odborná škola veterinární Pražská 68, Hradec
Králové-Kukleny
15. října 12–17:30 hod. Střední škola a jazyková škola s právem
státní jazykové zkoušky
Lidická 135, Volyně
16. října 8–13 hod. Průmyslová střední škola Komenského 472, Letohrad
18. října 17–19 hod. Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná
škola zdravotnická
Soudní 20, Nymburk
20. října 9:30–15 hod. Obchodní akademie a Vyšší odborná
škola ekonomická
Jiráskova 1615, Tábor
21. října 8–14 hod. Akademie – Vyšší odborná škola, Gymnázium
a Střední odborná škola uměleckoprůmyslová
Sázavská 547,
Světlá nad Sázavou