Nájemní bydlení

Bydlíte-li v nájmu, tak se vás zdražování nejspíš také dotkne. Cena energií tlačí nájemné nahoru a pronajímatelé jsou nuceni zdražovat. Pokud máte energie přepsané na sebe a nekončí vám fixace, tak se vás zdražení nemusí výrazněji dotknout.

Problém nastává u nových nájmů. Nově uzavírané smlouvy jsou dražší a spousta lidí si bude muset zvolit podnájem v levnější lokalitě mimo město nebo menší plochu bytu. To paradoxně může vést k dalšímu zdražování.

Majitelé bytů v nevýhodných lokalitách pocítí vyšší zájem a mohou také zvednout ceny podnájmů. Odborníci očekávají stabilizaci cen energií na jaře. Zatím je nejisté, jak se promítne do ceny nájemného. Nelze však předpokládat výrazné zlevnění.

Vlastní bydlení jen pro vyvolené

Loňský říjen odstartoval zvyšování hypotečních sazeb u jednotlivých bank. Úrok postupně zvyšovaly prakticky všechny banky. Některé i vícekrát během jednoho měsíce. V listopadu ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu o 1,25 %, což znamená další nevyhnutelné zdražování hypoték.

Už v minulém roce bylo pro některé žadatele těžké na hypotéky dosáhnout. Nutnost vlastních finančních prostředků a vysoké úroky vyřadili spoustu zájemců a letos bude tento trend dále pokračovat. Sen o vlastním bydlení se lidem vzdaluje a stále více se přibližujeme západu, kde převažuje nájemní bydlení nad osobním vlastnictvím.

Ukládání peněz na spořicích účtech úspory před inflací nezachrání. Bohužel lidé nemají dostatek prostředků na nákup nemovitosti, ale neví kam je investovat. Šetří a inflace jim z hodnoty peněz postupně ukusuje.

Konec fixace

V letošním roce se budou podle předpovědí pohybovat sazby hypoték kolem 5 %. To není dobré ani pro nové žadatele ani pro lidi s končící fixací. Obvyklá doba fixace je na pět let a právě letos končí fixace hypoték z roku 2017, kdy byl úrok průměrně na 2 %.

Uveďme si příklad. Splácí-li rodina přibližně 9 tisíc korun při úroku 2 %, tak po konci fixace a navýšení může platit až o třetinu navíc. To je 12 tisíc korun. Při započtení nových cen za energie to může být pro spoustu rodin likvidační.

Řešení půjčkou?

Zvyšování úrokových sazeb neodrazuje žadatele o půjčky. Pokud neuspějí u banky, která své klienty důkladně prověřuje i při sjednávání online půjčky, tak se snaží situaci vyřešit rychlou půjčkou.

Nebankovní rychlé půjčky obvykle nekladou na žadatele žádné vysoké nároky. Nicméně vyžadují jistou míru sebereflexe a posouzení schopnosti splácet. Nesplácení rychlých půjček vás může vyjít pěkně draho. Poplatky z prodlení jsou závratné a mnoho lidí velmi snadno spadne do dluhové pasti, ze které se těžko dostává ven.