Hledejte úspory

Jedete ve svých financích na autopilota? Chyba! Kdy jste si naposledy zjišťovali, jaké typy účtů, s jakými podmínkami banky nabízejí? Zkuste si sepsat seznam poplatků a bonusů, které máte u vašeho účtu, a porovnejte je na internetových srovnávačích. Možná zjistíte, že zbytečně platíte za vedení účtu nebo výběry z bankomatu.

Myslete na zhodnocení

Úrok na běžném účtu bývá minimální, proto je lepší hledat účet s odměnami za zřízení a vedení. V peněžence se neztratí ani odměna za mobilitu (přestup od stávající banky k nové), kterou dnes několik bank nabízí. Zjistěte si, jaký vaše banka nabízí úrok na spořicím účtu a zda nemáte jako jejich klient nárok na výhodnější podmínky úročení.

Autor: 

Spořte, třeba po troškách

Nezvládnete nic ušetřit? Věřte si! Zkuste pravidelně odkládat po menších částkách na termínovaný vklad nebo oddělený účet. Finance tam budou v bezpečí a nebudou vás svádět k utrácení. „Spořit by se mělo dlouhodobě na větší cíle – jako bydlení nebo vybavení. Doporučuji mít po ruce rezervu ve výši troj- až šestinásobku příjmu,“ míní František Klufa z projektu Finanční gramotnost do škol.

Udržujte si přehled

Mějte přehled komu, kdy a za co máte platit. A pokud se dostanete do problémů, začněte je řešit včas. Kontaktujte věřitele, zkuste mu vysvětlit svou životní situaci a požádat o odklad splátek. Ve finanční tísni můžete také využít bezplatné poradenství od občanských poraden.

Dluh je poslední možnost

Pokud jste přesvědčeni, že je půjčka nezbytná, vybírejte ji velmi pečlivě. „Zejména bych doporučovala vynechat veškeré lákavé nabídky nebankovních institucí, krátkodobé a rychlé půjčky. RPSN – roční procentní sazba nákladů – tedy kolik opravdu zaplatíte za půjčené peníze, je totiž v řadě případů daleko za hranicí 100 procent, ale to vám nikdo neřekne,“ varuje Jana Merunková, ředitelka yourchance o. p. s

Nenechte se nachytat

Ať už si zakládáte nový účet, nebo si berete půjčku, nenechte se zaslepit lákavými nabídkami. „Vždy si pečlivě prohlédněte podmínky, pod kterými jsou platné. Vedení účtu zdarma nebo odměny za věrnost jsou často podmíněny využíváním karty a počtem plateb. Vždy si přečtěte všechny dostupné informace a nebojte se do banky zavolat a zeptat se,“ radí finanční poradce Michal Sedlák.

Tip: Učte se zacházet s penězi

Najděte si trochu času a zopakujte si základy finanční gramotnosti pomocí internetu. Zadarmo si můžete rozšířit znalosti například ve hrách Rozpočti si to! nebo Fingrplay.cz. Nebo se společně se svými dětmi mrkněte na zábavný seriál o finanční gramotnosti Rosťova škola, kde o zacházení s penězi vypráví oblíbený herec Marek Němec.

 

Video
Video se připravuje ...

„Proč v době krize rušit superhrubou mzdu, když to nešlo dřív?“ Exministr Pilný v proinvestování nevěří Markéta Volfová, Lukáš Červený