Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

S nástrahami Vánoc poradí odborníci: Nejhorší triky obchodníků, největší úskalí půjček i pomoc psychologa

/
  • 19. listopadu 2018 ● 06:15

    Stres, dluhy, nesnáze s reklamací nebo nedostatek peněz kvůli rodiči neplatícímu výživné. Problémů, které můžou pokazit Vánoce, je celá řada. Blesk proto svěří sluchátka horké linky odborníkům, kteří vám poradí, jak řešit věci, které vás trápí, i jak nejrůznějším překážkám šťastných a spokojených Vánoc předejít. Volejte už v úterý 20. listopadu.

  • 1.

    Triky obchodníků

    Mgr. Lukáš Zelený,

    spotřebitelská organizace dTest

     

    Tel.: 225 977 721

    Vánoce nejsou jen dobou klidu a pohody, ale i stresu z nejrůznějších nákupů i shánění dárků. Vynervovaní nakupující se často stanou snadnou kořistí obchodníků. Podívejte se, jaké figle můžou použít.

     

    ✔ Cena na pokladně je vyšší

    Byla jiná cena na regálu a jinou vám markují na pokladně? Braňte se! Můžete trvat na ceně, která je pro vás výhodnější. Pokud vám odmítnou vyhovět, musíte se ale smířit s tím, že domů půjdete s prázdnou. Nezapomeňte však takové jednání oznámit České obchodní inspekci.

     

    ✔ Předvánoční výprodej a záruka

    Tvrdí vám prodejce, že kvůli slevě není možné zboží reklamovat? Nesmysl! Nic takového není možné, i na zboží zakoupené ve slevě platí zákonná záruka 24 měsíců. Výjimkou jsou výrobky zlevněné kvůli nějaké vadě. A i tak není možná reklamace jen na tu konkrétní vadu.

     

    ✔ Chyták 2 + 1 zdarma

    Kdo by nestál o zboží zdarma. Jenže v lákadle 2 + 1 se skrývá chyták. Obchodník vám může v případě reklamace tvrdit, že kus, který reklamujete, byl »zdarma« a na ten se záruka nevztahuje. Jak jste to ale měli vědět? Prodejce musí už při prodeji určit, který kus je »dar«. A pokud není možné jednotlivé kusy od sebe odlišit, jedná se jen o množstevní slevu a reklamovat můžete každý kus zboží zvlášť.

     

    ✔ Malá písmenka

    Zdánlivě skvělá nabídka může být omezená nějakou podmínkou, většinou uvedenou minipísmenky.  Tam se obvykle dozvíte, že nabídka platí jen pro prvních pět zákazníků apod.

     

    ✔ Slůvko »až«

    Je sleva »až« 80 procent? Tak počítejte s tím, že to bude daleko méně a nejvyšší sleva se vztahuje jen na pár zpravidla nezajímavých kousků zboží.

     

    Autor: archiv

  • 2.

    S čím jít za notářem?

    Mgr. Radim Neubauer,

    prezident Notářské komory

     

    Tel.: 225 977 722

     

    Myslíte si, že notáři jen sepisují závěti, vyřizují dědictví a sem tam ověří nějaký ten podpis? Kdepak!

     

    ✔ Sepsání kupní smlouvy

    Notář pro vás může sepsat kupní smlouvy k bytu či domu. Jedná se o mnohamilionový majetek a smlouvy stažené z internetu nemusí odpovídat současnému právu. Pozor na zdánlivě univerzální vzory, každý převod je unikátní.

     

    ✔ Založení s. r. o. za jediný den

    Notáři můžou přímo zapisovat do obchodního rejstříku, takže odpadají dlouhé čekací lhůty a obíhání úřadů. Díky tomu vám notář může založit firmu za den. Vyhnete se zprostředkovatelům nebo nákupu již založené společnosti bez jasné historie.

     

    ✔ Předmanželské smlouvy

    U notáře si můžete nechat sepsat i předmanželskou nebo manželskou smlouvu. Tuhle úpravu majetkových poměrů si můžete nechat vyhotovit jak před svatbou, tak v průběhu manželství. Díky ní se můžete vyhnout odpovědnosti za dluhy partnera, které v manželství přejdou i na vás.

     

    ✔ Úschova peněz

    Kupujete byt? Tak určitě nedávejte peníze prodejci už při podpisu smlouvy. Majitelem bytu se stanete až po zapsání vašeho vlastnického práva do katastru. Pokud si peníze uložíte do notářské úschovy, budou prodávajícímu vyplaceny až po zapsání do katastru a nehrozí, že zůstanete bez bytu i bez peněz.

     

    Autor: archiv

  • 3.

    Neřešte peníze, ale ukliďte si v duši

    Mgr. Radana Rovena Štěpánková,

    psycholožka a psychoterapeutka

     

    Tel.: 225 977 723

     

    Vánoce by měly být nejen svátky klidu a pohody, ale také rozjímání a dobročinnosti. Pro řadu lidí jsou ale spíše spojené se starostmi a stresem. Není se ale čemu divit. „Vánoce často celoroční starosti neschovají, spíše umocní jejich uvědomění,“ říká psycholožka Radana Rovena Štěpánková.

     

    3 důvody, proč nás stresují


    1. Vaše Vánoce vypadají jinak než v televizi

    Vypadají vaše Vánoce jinak, než je znáte z televize? Nejste v tom sami!

    O samotě žije téměř 1,5 milionu lidí. Je 170 000 domácností, kde žijí děti pouze s jedním rodičem. 1 milion lidí v Česku žije na hranici či pod hranicí příjmové chudoby.

     

    2. Stresuje vás rodina

    Řada lidí bere rodinné setkání jako nepříjemnou povinnost. Příčinou jsou často i narušené a komplikované vztahy v rodinách i v partnerství. „Když přicházejí Vánoce, často prožívají stres z toho, jak vybalancovat svou představu o Vánocích s představou svých bližních,“ vysvětluje psycholožka. 

     

    3. Hádáte se kvůli dárkům a penězům

    Vánoce jsou obdobím konfliktů mezi partnery i kvůli dárkům pro děti, nedostatku peněz i zbytečnému shonu kvůli špatné organizaci času.

     

    Rada psycholožky: Zastavte se a připomeňte si věci, na kterých skutečně záleží. Dopřejte si čas uklidit si v duši a snažte se cítit v srdci lásku a harmonii.

     

    Autor: archiv

  • 4.

    6 největších chyb při půjčování peněz

     

    Monika Hrabáková,

    Poradna při finanční tísni

     

    Tel.: 225 977 724


    Nějakou půjčku má téměř polovina Čechů. Kromě hypoték si peníze půjčují třeba na pořízení nového auta, dovolené, pračky nebo televize. Řada dlužníků ale své závazky nezvládá splácet. Do dluhové spirály je často dostane některá z chyb, které dělají už při sjednávání půjčky.

     

    1. Půjčku si pořádně NEpromyslíme

    Přemýšlejte, jestli opravdu půjčku nutně potřebujete. Věc koupená na dluh by měla vydržet delší dobu, než za kterou půjčku splatíte. Zkoušejte si našetřit.

     

    2. NEspočítáme si, kolik zvládneme splácet

    Půjčka, kterou nezvládneme splácet, je past. Přitom si stačí napsat všechny příjmy a výdaje, rozdíl mezi nimi rozdělit na dvě poloviny a jen s jednou z nich počítat jako s maximální měsíční splátkou. Druhá půlka má být rezerva na nečekané výdaje.

     

    3. NEsrovnáme si nabídky

    Pohodlnost stojí peníze. Když kývnete na první nabízenou půjčku, může vás to přijít draho. Vyplatí se porovnat různé nabídky.

     

    4. NEsledujeme RPSN

    Nezajímá vás u půjčky RPSN a ani nevíte, co to vlastně znamená? RPSN je Roční Procentní Sazba Nákladů a můžete podle něj poznat výhodnost, nebo nevýhodnost půjčky. Musí totiž zahrnovat všechny náklady, které souvisejí s půjčkou.

     

    5. NEptáme se na pokuty

    Myslíte si, že pokuty se vás netýkají? Chyba! Vždy se zajímejte, co vám hrozí, pokud nebudete řádně splácet.

     

    Autor: archiv

  • 5.

    4 nástrahy alimentů

    Mgr. Iveta Novotná,

    Vaševýživné.cz

     

    Tel.: 225 977 725


    Vychovávat sám nebo sama potomka není nic snadného. A situace je o to horší, pokud druhý z rodičů na své dítě neplatí výživné. Podívejte se na 4 nejčastější chyby, které dělají osamělí rodiče.

     

    ● Otec není v rodném listě

    Řada samoživitelek nemá otce zapsaného v rodném listě. Jenže bez tohoto zápisu otec nemusí plnit zákonem stanovené povinnosti včetně výživného.

     

    ● Výživné je dohodnuté ústně

    Žili jste na hromádce a po rozchodu jste si výši alimentů domluvili jen ústně? Ústní dohoda není závazná a není vymahatelná. Pro určení výše alimentů je tedy třeba obrátit se na soud.

     

    ● Máme strach zkusit exekutora

    Protějšek neplatí a vy jste už zkusili opravdu všechno? Nebojte se oslovit exekutora třeba přes asistenční program VašeVýživné.cz. Pokud nic nevymůže, nic neplatíte. A pokud ano, i pak platí náklady dlužník.

     

    ● Podlehnou slibům

    Samoživitel neplatícímu protějšku průměrně asi třicetkrát odpustí, než mu »rupnou nervy«. U alimentů by mělo platit třikrát a dost. Peníze chybí vašemu společnému dítěti a vy tu svou část najít musíte!

     

    Autor: archiv

  • 6.

    Protiprávní exekuce

    Ing. Tomáš Pospíšil,

    Exekutor má smůlu.cz

     

    Tel.: 225 977 726


    S exekuci má podle statistik každý desátý člověk v České republice. Pokud ji nemáte vy sami, nejspíš znáte někoho, kdo se s exekucí potýká. Podle Tomáše Pospíšila z projektu Exekutor má smůlu.cz ale jsou některé z exekucí protiprávní!

     

    Naděje pro dlužníky svitla v roce 2013. Rozhodnutí Nejvyššího soudu umožňuje zastavit až 300 tisíc protiprávních exekucí, které byly nařízeny na základě neplatných rozhodčích nálezů. „Poškození lidé se ale musí ozvat sami a požadovat zastavení exekuce,“ říká Pospíšil.

     

    Dlužníci se do problémů nejčastěji dostanou kvůli spotřebitelským půjčkám. V minulých letech často obsahovaly vysoké úroky a likvidační pokuty. „Nyní už je tato oblast daleko více regulována, ale stále je třeba mít se na pozoru. Zejména období před Vánocemi, kdy se vyrojí ohromné množství reklam na půjčky a člověk tomu lehko podlehne,“ říká Pospíšil. Vystřízlivění často přijde hned po svátcích, kdy člověk zjistí, že na splácené půjčky nemá dost peněz. Strkání hlavy do písku a nereagování na upomínky pak může skončit až exekucí. Jak z ní ven, na to se ptejte už zítra!

     


     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

petr11: ...kdybych si měl na všechno dávat bacha, tak nevylezu ven

(19. 11. 2018 08:18)
Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy