A stačí málo – nepodívat se při podpisu pracovní smlouvy, s čím vším vlastně souhlasíte.

To, co podepíšete v pracovní smlouvě, je totiž pro vás závazné. Nevěřte slibům a počítejte s tím, že spolehnout se můžete jen na to, co máte písemně. Pokud váš šéf tvrdí, že smlouva je jen formalita, zbystřete. Poznat, že jste naletěli, můžete při první výplatě, kterou buď nedostanete vůbec, nebo daleko menší, než jste čekali. Nepřistupte ani na to, že ve smlouvě je jen základní plat a zbytek dostanete takzvaně na ruku. I kdyby to tak opravdu bylo, tak obcházíte zákon, a navíc – pokud budete nemocní nebo se vám stane pracovní úraz, nemocenskou dostanete jen z toho, co máte uvedeno ve smlouvě. To samé platí i při přiznávání důchodu. Dlouhá léta práce za minimální mzdu se odrazí na výši vašeho důchodu.

Právník: Chtějte kopii

Kde budete pracovat, co budete dělat a kdy nastoupíte. Jestli budete muset pracovat na směny a jaký bude váš plat. Tak se dá zjednodušeně popsat nutný obsah pracovní smlouvy.

 

479988:gallery:true:true

Správně by vám měl všechno vysvětlit váš budoucí šéf. Rozhodně si vše sami zkontrolujte. „Před uzavřením pracovní smlouvy je zaměstnavatel povinen seznámit zaměstnance s právy a povinnostmi, které pro něho z pracovní smlouvy vyplývají,“ říká právník Jaroslav Vaško ze serveru www.epravo.cz. Budoucí šéf vám tak musí říct, jaké budou vaše pracovní i platové podmínky. Pracovní smlouvu s vámi musí uzavřít písemně a vám musí dát kopii. Tu si schovejte, v případě jakýchkoli nejasností ji budete potřebovat.

Body, které nesmí ve smlouvě chybět

1. Kdo s kým

Právníci tomu říkají vymezení smluvních stran. Prostě firma Rybička nebo pan Kapr uzavírají pracovní smlouvu třeba s panem Janem Novákem.

2. Druh práce

Trvejte na uvedení konkrétního druhu práce. Pokud bude vaše pracovní zařazení neurčité – např. asistent prodeje, můžete se dočkat toho, že budete něco mezi skladníkem, poslíčkem a děvečkou pro všechno.

3. Místo výkonu práce

Je důležité, protože u firem, které mají třeba sklady po celé republice, se totiž jinak můžete dočkat toho, že budete muset každý den být na jiném konci republiky.

4. Den nástupu do práce

To je konkrétní den, kdy nastoupíte. Tím dnem také vzniká pracovní poměr.

5. Výše platu

Kolik peněz budete měsíčně dostávat (uvádí se hrubá částka před zdaněním).

6. Druh pracovního poměru

Pracovní poměr můžete mít sjednaný na dobu určitou (v tom případě musí být přesně stanovené, od kdy do kdy pracovní poměr trvá) nebo na dobu neurčitou. Pokud není ve smlouvě uvedena doba trvání pracovního poměru, platí, že pracovní poměr je uzavřen na dobu neurčitou, časově neomezenou.

7. Datum a podpisy

Datum, kdy byla smlouva podepsaná, a podpisy zaměstnance a zaměstnavatele. Bez nich je smlouva neplatná. Trvejte na tom, že dostanete kopii.

479986:gallery:true:true

Tohle může v dokumentu být

* Zkušební doba

Obvyklá délka zkušební doby jsou 3 měsíce. Zkušební doba nemůže být dodatečně prodlužována.

* Pracovní doba

Upřesnění, jakou budete mít pracovní dobu a jestli budete pracovat i o víkendech, na směny apod.

* Délka dovolené

Čtyři týdny dovolené vám zaručuje zákon. Firmy ale dávají dodatkové dovolené (většinou 1 – 2 týdny navíc).

* Výplata mzdy

Kdy a jakým způsobem vám budou peníze vyplacené. Například, že vám je pošlou na účet nejpozději do 15. každého měsíce.

* Konkurenční doložka

Pokud z firmy odejdete, máte na určitou dobu zákaz pracovat ve stejném odvětví.

* Odchodné

Při odchodu dostanete peníze, tzv. zlatý padák. Firmy je obvykle sjednávají jen pro pracovníky na vysokých postech.